Гръгват по стъпките на българската армия в Източните Родопи

Гръгват по стъпките на българската армия в Източните Родопи | StandartNews.com

Тридневен ученически поход в чест на 100 години от началото на Първата световна война ще се проведе в Източните Родопи от 3-ти до 5 октомври. Очаква се над 200 средношколци от региона да поемат по стъпките на българската армия в област Кърджали. По традиция походът се предвожда от високопоставен офицер от МО. Проявата се организира от Областна администрация в партньорство с Регионалния образователен инспекторат, Военния клуб, Туристическото дружество, Военния лагер край Широко поле и училищата от региона.

Първите два похода през 2012 г и 2013 г. бяха посветени на Балканската война и получиха изключително висока оценка от Министерството на отбраната.

Третият поход ще започне с посещение на Държавния архив Кърджали и запознаване с документална изложба за отражението на Първата световна върху местното население в Кърджалийско. През трите дни участниците ще положат цветя и венци на войнишкия паметник в с. Пчеларово и на паметника на загиналите фронтоваци през 1915-1918 г. в Крумовград. Една от вечерите ще пренощуват в палатков лагер във Военния лагер край Широко поле. Походът ще бъде закрит със заключителен ритуал пред Паметника на освободителите в Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай