Градът на розите отново разцъфна

Галина Стоянова е първата жена - кмет на Казанлък, преизбирана три пъти

Градът на розите отново разцъфна | StandartNews.com

Улисани в избори и политически чудесии сякаш забравихме малките чудеса, които всеки ден се случват около нас, в нашия град. Особено ако той е малък и далече от столицата. Появата на нова детска площадка, санирането на училището, ремонтът на библиотеката, изградените улица или тротоар, са събитие, когато се появят. Но само след някой друг месец те стават даденост, защото с всяка промяна ние свикваме да живеем все по-удобно и по-приятно. В България има кметове, които сърцато работят толкова добре за градовете си, че хората са им дали трети мандат. На тях - градоначалниците, преобразили по европейски населените места през последните 10 години, е посветена новата ни кампания "Моят град - 10 години за хората". В нея "Стандарт" ще ви покаже и разкаже как в последното десетилетие дългогодишните кметове промениха градовете си и ги превърнаха в истински повод за гордост на цяла България.

  • Галина Стоянова е първата жена - кмет на Казанлък, преизбирана три пъти

Уважаеми читатели на вестник "Стандарт"

Предизвикателствата, които посрещнахме през 2020 година продължиха с пълна сила и през изминаващата 2021. Когато сме изправени пред необичайни условия и задачи не рутината е това, което може да помогне, а човещината, съпричастността и умението да гледаш на нещата по различен начин. Вярвам, че това ни помогна да преминем през нелеката 2021 година. Стремяхме се да гледаме на всяко препятствие като нова възможност. Това ни позволи да изпълним планираното, да се справим с непредвиденото и най-вече - да достигнем до повече хора в нужда, да протегнем ръка към неподготвените да преживеят в тези трудни времена.На Ангелите, които тази година ни закриляха - казанлъшките медици, посвещаваме тази Коледа с пожелание за сила и здраве! Водени от мъдростта,че в трудностите израстваме, а развитие има само извън зоната ни на комфорт, ще завърша с благодарност. Към моите колеги, с които гледахме и вървяхме в една посока в името на развитието на Казанлък, към местния бизнес, който не остана безучастен за нуждите на прогреса на града, към всички доброволци, които не ни позволиха да изгубим надежда - благодаря!Ако по-често се питаме "кое е най-ценното", вярвам, че ще откриваме вътре в нас и около нас повече добрина, съчувствие, нов смисъл и смелост, от които всички се нуждаем по пътя напред.

Желая Ви здрава и мирна, вдъхновена и успешна Нова 2022 година!

С уважение, ГАЛИНА СТОЯНОВА, Кмет на община Казанлък

 

Изпълнението на проекта за модернизация на Градската пречиствателна станция за отпадни води в Казанлък реши основен проблем за пречистване на отпадните води на Казанлък и село Овощник. Обновената пречиствателна станция има капацитет да поеме отпадните води и на други 6 населени места в общината. Още в първия ми мандат през 2015 г. с моя екип изпълнихме дейностите по проект "Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ - Казанлък", финансиран  от  Кохезионния  фонд  на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Това е най-мащабният инфраструктурен проект на Община Казанлък към момента. С реализирането му е постигнат огромен социален ефект, защото се подобри не само начинът на опазване на околната среда, но и качеството на ВиК услугите за 52 723 жители, или 80 000 еквивалент жители, т.е. 100% от населението на агломерацията.

 

Обновяването на любимия парк "Розариум", на лесопарк "Тюлбето" и изградената нова велоалея за връзка между тях завършихме още през 2014 г.. Дейностита бяха реализиранипо проект на Община Казанлък "Подобряване на физическата и жизнена среда на градския център за осигуряване на устойчива и екологична градска среда за по-високо качество на живот и нови възможности за социално-икономическо развитие". Промените радват много младите семейства с деца, любителите на колоезденето, които в града ни са много, граждани и гости на града.

 

 

Обновихме инфраструктурата и израдихме нови  зони за отдих и нови спортни площадки най-големия и най-стар квартал на Казанлък - ж.к."Изток". Община Казанлък е сред първите със свой Общ устройствен план, което дава трайна перспектива за развитие. Проект "Обновяване на градската среда в град Казанлък" бе завършен през месец юли 2018 г. в ж.к."Изток" с официални церемонии по откриване на 4 улици и 2 междублокови пространства, реконструирани и рехабилитирани.

Реконструкциите продължиха и в други райони на квартала - следва проектът между блокове № 45 - №60, предвидени са работи и в останалите междублокови пространства.От създаването на квартала през 60-те и 70-те години на миналия век под името ж.к."Източно разширение" във времето той се разраства до най-големия казанлъшки жилищен комплекс "Изток". В 60-те жилищни блока живеят близо 13 000 души, повече от една пета от общия брой казанлъчани. За половинвековното си съществуване това е първото цялостно обновяване на значителни по големина жилищни зони в него.

 

За устойчиво развитие на широка мрежа от социални услуги Община Казанлък бе отличена през 2020 г. от Националния форум "Социални услуги, социално предприемачество и заетост". На територията на общината на практика се предлага целия набор от разработени социални услуги в страната, в нови и добре поддържани сгради. През годините до сега Казанлък се превърна в единственият необластен град в страната, който предоставя най-широк спектър от социални услуги за лица със специални потребности и техните близки.На 1-ви ноември т.г. в града ни отвори врати новия Дневен център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства. Имаме също: патронажна грижа, услугата "Личен асистент", асистентска подкрепа за деца и лица в неравностойно положение, на които е нужна чужда помощ за справяне в ежедневието, три Центъра за настаняване от семеен тип, две Защитени жилища, Дневен център за деца с увреждания, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център за обществена подкрепа, Център за социална рехабилитация и интеграция.В момента работим по разкриване на Дневен център за лица с различни форми на деменция и техните семейства, както и по другата социална услуга за социално - икономическа интеграция и подобрен достъп до образование в община Казанлък.Разчитаме на това нуждаещите се от тях да могат да ги ползват през Новата 2022 г.

 

По общинската програма "Инвитро" въведохме годишни парични ваучери за новородено дете към младите семейства, от които за осем години са се възползвали 95 двойки и се радваме на 22 родени бебенца до момента. Започнахме програмата по идея на фондация "Искам бебе" и личната ми кауза към тази инициатива. Моята професия е свързана с децата и няма как те да не са приоритет в моята работа. Така се обърнах и към възрастните, нашите Златни двойки, живели заедно в добро и лошо цели 50 години. За четвърта поредна година се стремим да ги усмихнем по подходящ начин за техния юбилей съвместен живот.Използвам възможността да изкажа благодарност за подкрепата на бизнес дамите от "Инър уил" - клуб Казанлък, които за вече пета поредна година набират средства за общинската програма "Инвитро" със свои благотворителни инициативи. Техният пример е поредното доказателство, че за казанлъчани най-важната кауза е обща - децата.

 

Консервираме, реставрираме и социализираме уникалните гробници в Долината на розите и на тракийските царе. След "Голяма Косматка", "Шушманец", "Хелвеция" и "Грифони", сега работим по опазване и модернизиране на "Оструша".През април 2017 г. бяxa oткpити pecтaвpиpaнитe тpaкийcки гpoбници "Xeлвeция" и "Гpифoни". C peaлизиpaния пpoeкт, финaнcиpaн oт Финaнcoвия мexaнизъм нa Eвpoпeйcкoтo икoнoмичecкo пpocтpaнcтвo 2009-2014, cъxpaнихме aвтeнтичния вид нa oбeктитe и cъщeвpeмeннo ocигypихме coциaлизaциятa им пo cъвpeмeнeн и пpивлeкaтeлeн зa тypиcтитe вид. Бeнeфициeнт e Oбщинa Kaзaнлък c пapтньop - Иcтopичecкия мyзeй "Иcкpa".Moгилнитe гpoбници "Xeлвeция" и "Гpифoни" ca paзкpити oт Гeopги Kитoв пpeз дaлeчнaтa 1996 г.

Зapaди нeблaгoпpиятни климaтични ycлoвия и липca нa зaщитa пpeз пocлeднитe двaдeceт гoдини cъcтoяниeтo им бeшe cилнo кoмпpoмeтиpaнo.Блaгoдapeниe нa изпълнeнитe дeйнocти пo пpoeкт "Koнcepвaция, pecтaвpaция и coциaлизaция нa тpaкийcки мoгили "Xeлвeция" и "Гpифoни", вeчe e изгpaдeнa нoвa пpиeмнa cгpaдa, кoятo cлyжи кaтo инфopмaциoнeн цeнтъp зa oбcлyжвaнe нa пoceтитeлитe.Работим по два важни строителни обекта от мащабния проект "Светът на траките": изграждане на велоалея до град Шипка, която ще свърже градовете Казанлък и Крън с новия туристически комплекс и строителни и реставрационни дейности по съхраняване на тракийската гробница "Оструша".Прoeктът "Светът на траките" ce peaлизиpa чpeз кoмбиниpaнe нa бeзвъзмeзднa финaнcoвa пoмoщ пo Oпepaтивнa пpoгpaмa "Peгиoни в pacтeж" и зaeмни cpeдcтвa oт Фoнд зa ycтoйчиви гpaдoвe (ФУГ) в poлятa мy нa Фoнд зa гpaдcкo paзвитиe зa peгиoн Юг. Toвa e пъpвият пpoeкт зa cъздaвaнe нa цялocтeн тypиcтичecки пpoдyкт пo пpиopитeтнa oc 6 "Peгиoнaлeн тypизъм", oдoбpeн oт Фoнд зa ycтoйчиви гpaдoвe. Cpoкът мy зa peaлизaция e 2 гoдини. Пpoeктът "Cвeтът нa тpaкитe" предвижда и изгpaждaнe нa мнoгoфyнкциo-нaлeн тypиcтичecки кoмплeкc "Cвeтът нa тpaкитe" кpaй гp. Шипкa.

 

Казанлък е единственият град на Балканите, който представя традиционния местен поминък - розопроизводството в уникалния Музей на розата. Новият дом на националния ни символ пред света бе официално открит през 2016 г. Многофункционалната зала се утвърди като място за събития от най-различен характер. Там разгърнахме богатата експозиция на местната традиция, която често става фон за представяне на книги, модни дефилета, концерти, научни конференции, презентации.

 

Осигурихме модерен еко транспорт за градските линии. Сега усилията ни са насочени за модернизация и на транспорта по населените места.5 броя 8-метрови (16 седящи места) и 2 броя 10,5-метрови (24 седящи места) електробуса вече обслужват градските линии в Казанлък. По Проект "Интегриран градски транспорт на град Казанлък" - етап 1 бяха доставени 7 броя електробуса, монтирани 23 нови спирки със светлинни информационни табла, които уведомяват за движението на новите електробуси. На 13 от новите спирки на градския транспорт са монтирани фотоволтаични панели, с вътрешни табла за удобство на жителите и гостите на Казанлък, които могат да заредят мобилното си устройство, докато изчакват превозното средство.

Ремонтирахме и оборудвахме с медицинска техника здравните заведения - МБАЛ "Д-р Христо Стамболски" и ДКЦ Поликлиника, за да повишим качеството на предоставяните от тях здравни услуги. Всяка година отпускаме стипендии на млади специализанти, а от 2020 г. - и за специалисти по здравни грижи. И двете здравни заведения посрещат пациенти от пет общини - Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Гурково и Николаево. Подобренията повишиха качеството на обслужване и ги направиха конкурентоспособни на национално ниво.В болницата бяха ремонтирани няколко изключително важни болнични отделения и оборудвани с изключително висококачествена съвременна медицинска техника. В сградата бяха въведени мерки за енергийна ефективност във всички шест блока на болницата, бе изпълнен пълен пакет от енергоспестяващи дейности, изключително важни в условията на финансова криза.В ДКЦ - Поликлиника са на разположение 55 обновени кабинета, където работят 34 лични лекари, 11 специалисти под наем, 24 лекари и 10 стоматолози. Заведението разполага и с 16 специализирани медицински кабинета, лаборатория по образна диагностика, клинична лаборатория, манипулационна и сектор по физикална и рехабилитационна медицина. В сградата бяха въведени мерки за енергийна ефективност, топлоизолация на фасади, топло- и хидроизолация на покрива, топлоизолация на сутеренните стени и тавани при английските дворове, подмяна на дограма, подмяна на осветителни тела в общите части на сградата и осигуряване на пожарната й безопасност. Ремонтиран е партерният етаж, оформени са нови входове и техните стълбища, изградена е интернет мрежа и видеонаблюдение.

Създаването на Технически колеж - Казанлък към Технически университет - Софиябесбъдната мечта от дълги години! Усилията на моя екип, на местния бизнес и академичната общност най-после се увенчаха с успех - да има възможност на място да се изграждат кадри, в тясна връзка с практиките на тежката промишленост, която е основна за града. През лятото на тази година приветствахме и първия випуск, завършил с образователно - квалификационна степен "Професионален бакалавър", специалност "Технология на машиностроенето".Образователната инфраструктура на територията на общината бе почти напълно обновена, а в края на 2022 г. ще бъде изцяло обновена. По мащабния проект цялостно бяха обновени пет училища по населени места с въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонт и изграждане на водопровод и канализационни инсталации, подмяна на отоплителната инсталация и монтаж на нови котли на пелети, вътрешна реконструкция и обновяване на дворните пространства. Проектът обхвана и три детски градини. С направеното значително бяха подобрени условията за обучение на близо 1 100 ученици и повече от 200 души педагогически и помощен персонал.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай