Градът на розите става и академичен център

Градът на розите става и академичен център  | StandartNews.com

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и кметът на Казанлък Галина Стоянова подписаха меморандумът за сътрудничество, който предвижда разкриването на единствения извън областните центрове регионален академичен център

В Казанлък ще бъде разкрит 16-ия самостоятелен регионален академичен център у нас. Решението на общинските съветници бе потвърдено и от подписания меморандум между председателя на БАН и кметът на Казанлък Галина Стоянова в първия ден на празника на розата. Той бе парафиран на тържествената сесия на градските старейшини в присъствието на министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов, чл. кор. Димитър Димитров, главен координатор на регионалните академични центрове.

„Казанлък е най-големият необластен град в България и се сравнява с големите областни центрове, защото има потенциала да бъде и част от науката и от БАН", каза при подписването кметът Стоянова с благодарност към ръководството на БАН.

Идеята за академичните центрове е полезна за всички, които се интересуват от наука и иновации, иновативни фирми и млади хора, заяви председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.Според нето новата програма на Министерство на образованието за създаването на изследователски центрове в градовете дава големия шанс, на базата на академичния център един от тях да бъде в Казанлък. „Казанлък заслужава, защото неговите иновативни фирми ще имат нужда и от изследователска работа", добави акад. Воденичаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай