Горски път спасява архитектурен резерват от камионите

Горски път спасява архитектурен резерват от камионите | StandartNews.com

Благоевград. Нов горски път ще отърве архитектурния резерват Ковачевица от тежкотоварните камиони с дървен материал, които ежедневно съсипват пътната настилка в селището. Алтернативният маршрут на досегашното шосе ще заобикаля населеното място и съседното село Горно Дряново.

През годините местните хора протестираха срещу разбиването на пътищата в двете селища. Доста постройки пък бяха напукани от засиления трафик на камионите. „Това бе един от големите проблеми в нашата община. В Горно Дряново имаше няколко пътни инцидента с товарни автомобили, при един се стигна до смъртен случай. Престъпление бе да се разрушава калдъръмът в архитектурния резерват Ковачевица. Издадохме заповед през почивните дни да не минават камиони, за да не нарушават спокойствието на нашите и чуждите туристи. С новия път всичко вече ще е наред", коментира кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Това е първата голяма инвестиция в горска пътна мрежа след повече от 15 години. Проектът на Югозападното държавно предприятие е финансиран със средства от фонд „Инвестиции в горите". Обходният път е с дължина 14,9 км и е основна пътна артерия в района на Държавно горско стопанство – Гърмен. Около 2/3 от годишно добиваната дървесина се транспортират през Ковачевица и Горно Дряново. Алтернативният маршрут заобикаля двете населени места, но не удължава пътя на камионите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай