Гонят чалгата от панаира във Видин

Гонят чалгата от панаира във Видин | StandartNews.com

Видин. С концерт на известния поп певец Васил Найденов започна традиционният видински панаир, откриван през последните години от именити български и сръбски чалга изпълнители.

Публиката се весели искрено с хитовете на Кеца и на моменти пя заедно с него. До 8 септември на откритата сцена ще пеят още “Д 2” и Дичо, Тони Димитрова, Тони Дачева, а финалът ще ознаменува ансамбъл “Българе”. Местните таланти също са уважени – на откриването свири градският духов оркестър, предстоят изпълнения на фолклорния ансамбъл “Дунав” и антимовската духова музика.

Искаме тази година панаирът да бъде по-различен, каза кметът на Видин Герго Гергов при откриването му. Той сподели и идеята си мястото на събитието в парк “Нора Пизанти” да бъде сменено с плаца на бившата казарма, който се намира до средновековната крепост “Баба Вида”.

Видинският панаир има дълга история. Първото му издание под формата на земеделско- скотовъдна изложба се е състояло през 1896 година. Замислен е  като копие на пловдивския панаир и дълги години е играл ролята на преглед на постиженията на региона в областта на земеделието и животновъдството. Да видят едро жито, ябълки и грозде, породите животни  на съседите си за панаира във Видин пристигали и много жители на крайграничните райони на Сърбия и Румъния.

Днес панаирът има значение на развлекателно и забавно събитие, което връща у дома хиляди видинчани, които живеят из страната и в чужбина.

В последното му издание участват и над 50 фирми на производители, търговци и занаятчии, които предлагат на посетителите различни стоки.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай