Голям пожар горя до Тюленово

Голям пожар горя до Тюленово | StandartNews.com

6 противопожарни автомобила и екипите им се бориха часове с огнена стихия, край село Тюленово. Ръководителят на добричката областна дирекция по пожарна безопасност Дарин Димитров заяви, че сигналът за пожара е бил подаден в 11.30 ч. Едновременно от 4-5 места са лумнали сухи треви. На мястото са били изпратени 4 екипа на пожарната и 2 пожарни автомобила с екипи от военното поделение край Шабла.

"Ситуацията е овладяна, за да не тръгне огънят към селото и в момента се извършва гасене на огнищата" - поясни още Димитров, като добави, че сериозна опасност създава сухото време и вятъра, който допълнително създава условия за бързо разпространение на огъня. Шабленци, които са в рибарското селище до фара разказаха, че при тях се виждат стълбове и кълба черен дим, които се вият около Тюленово.

В ранния следобяд огънят бе потушен, като кметският наместник на Тюленово Невена Георгиева изказа благодарност както на огнеборците, така и на военните, служителите на полицията в Шабла и служителите на Гранична полиция. "Беше изключително страшно. Буквално на метри от къщите в селото бе овладян огънят. Наред с всички, които се включиха в гасенето, участваха и много хора - случайни минувачи по пътя Шабла - Тюленово и хора от селото и гости в него. Гореше едновременно на няколко места от двете страни на пътя.

С техника и помощ в гасенето участваха и хора от "Нефт и газ" - Шабла, земеделска кооперация "Приморец" в Тюленово. Около 20 дка около селото са опожарени. В момента има само една дежурна кола. Благодаря на всички" - каза Георгиева. От Апелативна прокуратура във Варна съобщиха, че Районната прокуратура в Каварна е разпоредила започване на досъдебно производство за палеж край Тюленово.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, като за такова престъпление - умишлен палеж, наказанието е лишаване от свобода до три години. От прокуратурата добавят още, че изгорелите сухи треви, са създавали реална опасност за намиращите се в района цистерни за съхраняване на суров нефт.

Огънят е бил потушен на пет метра от дворовете на първите къщи на селото. Извършителят на престъплението се издирва и се изяснява дали има засегнати животински видове, дали местността, в която е извършен пожарът, не е под закрила на държавата, и стойността на причинените щети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай