Гласят аудиовизуален музей на литературата

Гласят аудиовизуален музей на литературата | StandartNews.com

Стара Загора. Националният музей на литературата да се превърне в аудиовизуален, а в родното село на Елин Пелин – Байлово да се изгради детски атракцион. Тези два аванардни проекта лансира шефката на музея Катя Зографова на кръгла маса за проблемите и добрите практики на литературните музей в петък в Стара Загора.

Домакин на дискусията бе къща-музей „Гео Милев", която тази година чества 60 години от създаването си. Според Зографова предварителната работа – като дигитализирането на фондовете на музея, вече е започнала. В детския атракцион пък се предвиждала художествена експозиция на героите на Елин Пелин. Боне Крайненеца, Дядо Матейко, Лазар Дълбака, Христина, Отец Сисой и други емблемчатични герои на Пелинко щели да оживеят като макети в цял ръст на площада в селото.

Аудивизуалният музей ще може да покаже и много от фондовете на останалите литературни музей, посочи още Зографова. Колегите и от Добрич, Димитровград, Велико Търново, Копривщица подкрепиха и обогатиха идеята с нови предложения като създаването на обща фонотека от кратки биографични филми за големите ни писатели. Инетересът към българаската литература е все по-малък и ние трябва да търсим по-атрактивни и съвременни методи, за да покажем на младото поколение живота и творчеството на клисиците ни, категорични бяха музейните специалисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай