Гладиаторски битки край Сандански

Спартак и древни римляни ще въртят мечове в с. Склаве

Гладиаторски битки край Сандански | StandartNews.com

Сандански. Легендата за вожда на най-голямото робско въстание в древен Рим - Спартак, ще оживее в санданското село Склаве. Селището е известно като родно на великия тракиец. То е популярно и с някогашния пазар на роби, на който е продаден самият Спартак. Нов проект на кметството ще възроди от идния юни прочутия римски пазар на безправни хора, гладиаторските тренировки, тържището на тракийски и римски кулинарии.

За да се привлекат български и чуждестранни туристи, ще се монтират указателни табели по пътя от Мелник до центъра на Склаве.

За участие в гладиаторските тренировки, в пазара за роби ще се поканят младежи от региона. Шестима млади мъже ще получат специализирано обучение за въртене на мечовете и щитовете. С автентично въже ще се огради мястото на арената, където гладиаторите ще тренират. Възстановката на панаира включва и гладиаторска тренировка с вече продадените роби. За целта ще се закупят автентични римски облекла за бойци, търговци, патриции, роби. Те ще бъдат обути в сандали, носени през античността, и ще се бият с оръжия от времето на Спартак.

Обучението на гладиаторите ще се състои на място с инструктор. То няма да е само физическа подготовка, но и техника за водене на гладиаторски бой, презентиране и дегустация на автентична римска храна - риба, печено и варено месо, хляб от овес, просо и жито, грозде, ябълки, форми, стафиди, вино,орехи, мед и коприва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай