Гърци на опашка за евтини имоти в наши села

Гърци на опашка за евтини имоти в наши села | StandartNews.com

Благоевград. В последните месеци гърци атакуват наши погранични села за евтини имоти и терени, които искат да закупят.

Заради кризата в родината им са готови да купуват у нас, но не им се дават много пари. Това твърдят управници на села край ГКПП – Илинден - Ексохи. Интересът наистина е голям, но комшиите ни търсят евтини къщи и земи, а цените вече са високи, разкриват жители на село Илинден.

През декември 2005 година се отвори българо - гръцката граница в региона и оттогава се продадоха доста имоти на гърци в нашите селища. По онова време някои дадоха старите си къщи за по 2 000-3 000 лева, което си беше на безценица. „Сега няма как да подаряваме имането си на чужденците. Затова и трудно се стига до сделки", твърдят хора от селата Садово и Тешово. Доста запитвания на гърци за закупуване на имоти има и в село Обидим, община Банско. Но и тук нито един стопанин не дава къщата си за под 15 000 - 20 000 лева. Дори на повечето имоти цените са още по-високи. А това отказва мераклиите от южната ни съседка да инвестират част от спестените си пари у нас.

Преди 7-8 години в селото се уредили с къщи за жълти стотинки две семейства от Гърция – едните са пенсионери, другите са хора на средна възраст. 4-5 семейства от Англия също си купили постройки в Обидим. Сега обаче само едно английско семейство продължава да живее в селището. Останалите са обявили за продажба ремонтираните от тях жилища. Но цените са от 50 000 нагоре. А толкова пари няма как да броят гърците, уверяват местните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай