Габровският карнавал започва от Търново

Габровският карнавал започва от Търново | StandartNews.com

Велико Търново. Кметовете на старата столица Даниел Панов и на Габрово Таня Христова ще се появят маскирани, за да водят шествието на традиционния карнавал през месец май в града на хумора. Градоначалниците ще се преоблекат в уникални костюми за участието се в традиционното шествие с шегаджийски кукли около река Янтра. Преди карнавала в Габрово част от шествието ще премине първо по улиците на Велико Търново, за да рекламира шоуто. Идеята за общ карнавал е подкрепена и със споразумение за регионално партньорство и подкрепа, което подписаха кметовете.

 

Документът поставя началото на съвместната работа на Габрово и Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година. Според кмета на Габрово присъединяването на Габрово към инициативата, в подкрепа на старата столица, е напълно естествен акт, тъй като Велико Търново и Габрово са градове с обща история, наситен културен дух и традиция. Всички проекти, които са подготвени в Габрово, ще намерят своето място в кандидатурата на Велико Търново, а след това и в реализацията им при спечелване на титлата. Двете общини ще работят заедно по културни проекти, част от които ще е и карнавалът, в областта на образованието, науките, спорта, екологията и социалните дейности.

 

Във вторник в габровската художествена галерия бе открита благотворителна фотоизложба "Първата република" на чешки фотограф. Тя включва 41 фотографии и картички, които ще се продават с цел набиране на средства за двата центъра за настаняване от семеен тип в Габрово. Изложбата се осъществява с партньорството на общините Габрово и Велико Търново и е първото съвместно събитие в рамките на подкрепената кандидатура на Старата столица.

 


"Велико Търново е град, който има потенциал, възможност и реален шанс да стане Европейска столица на културата през 2019г. Вярвам в победата и вярвам, че когато има добри намерения, те винаги намират своята реализация. Разстоянието, което е между нашите два града, всъщност се явява един мост и за нови възможности и съм убедена, че това партньорство ще даде шанс и на други жители, туристи и посетители да погледнат на региона Габрово - Велико Търново по един нов начин", каза Таня Христова.

 

Даниел Панов подари еднометрова мартеница на Община Габрово, която ще бъде закачена на фасадата на общината за Баба Марта. „Изключително съм радостен от подписването на това споразумение, тъй като Велико Търново и Габрово са два града, които имат не само обща вековна история, но и много връзки, контакти и идеи, които можем да реализираме заедно. Надявам се с всички наши културни събития, творци, художници и хората които градят културата на двата града, да можем действително да направим двата града по-привлекателни и по-иновативни. Чака ни много работа, а времето е малко", каза кметът Даниел Панов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай