Фотоизложба с най – старите в България джамии гостува в Кърджали

Фотоизложба с най – старите в България  джамии  гостува в Кърджали  | StandartNews.com

32 илюстрации и фотографии на най-старите джамии у нас, съхранявани в Държавния архив, са подредени в Артгалерията в Кърджали. Изложбата дава началото на т. нар.„Седмица на джамиите 2015", която се отбелязва за четвърти път в България и идва в Кърджали със съдействието на Районното мюфтийство и кмета на Кърджали. Селекцията на снимките е на проф. Любомир Милков.

„Като новоизбран кмет бих искал да съдействам за организирането на изложба на религиозните и културни центрове в община Кърджали. Защото чрез днешния поглед към състоянието на църквите и джамиите, ще покажем нашето отношение и отговорност като граждани. Заслужено обръщаме поглед към миналото, но трябва да погледнем и това, което днешното поколение остава за бъдещето", каза на откриване на изложбата новоизбраният кмет на Кърджали инж. Хасан Азис.

„Земята е на тези, които я обитават. Ислямската култура по нашите земи е част от българската култура. Не оправдавам пренебрежителното отношение на някои българи към нея, но такова отношение от турците е недопустимо. Обиколил съм всички мюсюлмански храмове в Кърджалийско, знам в какво състояние са. Те са част от нашата обща памет", сподели енорийския свещеник отец Петър. „Храмът е нещо което липсва в днешното общество, той изпразнен от хората днес", каза зам.-главният мюфтия Бирали Бирали.

По думите му е имало време, когато храмовете са били разрушавани, както джамии, така и църкви. „ойдоха времената на културните домове, сега и те се изпразниха, все по - малко хора влизат в тях. Дойде времето на интернет, на тази социалност, която е виртуална. И днес цялото общество заплаща цената на нашето отчуждаване", допълни още зам.-главният мюфтия Бирали Бирали. Той подчерта, че открита изложба има и цел да ни накара да се замислим за храма като място, където човек се свързва с Бог, където хората се свързват един с друг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай