Фестивал на летните тайнства напълни с туристи Делчево

Фестивал на летните тайнства напълни с туристи Делчево | StandartNews.com

Делчево. Наши и чужди туристи атакуваха курортното селище Делчево заради Фестивала на летните тайнства.

Днес и утре те ще се потопят с помощта на местните хора в мистиката и традициите на фолклора по случай Еньовден /б.а.-на 24 юни/. Гостите ще участват в различни ритуали и прояви, за да усетят духа на старите българи, ще има и много изненади за тях.

Този следобед деца ще участват във велопоход, после ще покажат как се рисува върху тикла /б.а.-каменна плоча/ и се правят фигури и медальони от глина. Привечер ще дойде време за нещо наистина магично. Малки и големи момичета ще се включат в обичая „Мълчана вода". Те ще налеят вода от три различни извора. Няма да издадат и звук, докато пълнят менчетата с живителната течност.

Празненствата тази вечер ще завършат с рок концерт под звездите в подножието на красивата Пирин планина. Ще се направи и сламено чучело, което в неделя сутрин ще бъде ритуално изгорено, за да се изгони лошото.

Мистиката на празника на билките ще продължи в ранни зори. Всички ще посрещнат в местността Вълчова тумба слънцето с факелно шествие, ще се берат лековити билки. Хората ще се поръсят с „мълчана вода".

През целия ден ще се майсторят в специална работилница еньовски венци, ще има изложение за магически еньовски рецепти, ревю, еньовски песни и танци.

Няма да мине и без фолклорен фестивал, в който ще участват самодейци от цялата страна. Акцентът на тържествата ще е върху връзката на човека и природата, на тяхното хармонично съжителство. На Еньова поляна ще има самодивски хора и танци с огън.

„Най-важното е, че стотици деца и възрастни ще се веселят от сърце и душа. Догодина очакваме гости от Гърция и Македония за музикалния конкурс", каза кметският наместник на Делчево Иван Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай