Ергени се кичат със смин, за да ги ухажват момите

Ергени се кичат със смин, за да ги ухажват момите | StandartNews.com

Булките слагат китка билки в чеиаза, за да са винаги млади, красиви и желани от женихите си

От сутринта опашка от млади и стари, мъже и жени се изви по калдаръма в етнографски комплекс "Стария Добрич", за да минат под големия еньовски венец, сплетен от 77 билки. Домакините на празника фармацевтите Лили Манова и Веселина Батанова, заедно със свои колеги и с етнографите от Регионален исторически музей, посрещаха мало и голямо, а еньаовите були даряваха всеки с китка дъхаво биле.

Фармацевтите поздравиха всички с празника, като им пожелаха най-вече здраве, а етнографът Лена Кирилова припомни, някои от старите легенди за Еньовден. Магията на билки и треви днес се дължи на небесната целувка на звездите, които в нощта срещу празника слизат и ги целуват, каза Лена Кирилова. Тя припомни, че в миналото ергените са кичили калпаците си със смин, за да ги ухажват, а младите моми и невести слагали китки с дъхави трети в чеиза, за да са винаги млади, красиви и желани от женихите си. На днешния ден, който намери разковниче, ще е здрав и богат, гласи още легендата, каза Кирилова и добави: "Вярвало се е, че игликата и тинтявата пазят от зли сили дома, но най-старата билка е омайничето, което заедно с любичето е носело щастие в любовта". 77 болести лекуват билки и треви, като се вярва, че за тази половинка болест, за която няма биле, тя се лекува с тази трева, която човек на този ден първо хване със затворени очи, разказа друго поверие Лена Кирилова.

Специален поздрав за празника на фармацевтите и жителите на града поднесоха малките изпълнители от детската студия "Добруджа". Аптекарките почерпиха и с дъхав чай от билки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай