Елин Пелин става град на бъдещето

"Моят град. 10 причини за гордост" отличи инвеститорите в икономика и култура

Елин Пелин става град на бъдещето | StandartNews.com

  • "Моят град. 10 причини за гордост" отличи инвеститорите в икономика и култура
  • Лъчезар Борисов връчи наградите на най-големите работодатели в общината
  • Децата учат славната ни история в клуб "Аз съм българче"

Елин Пелин става инвестиционна дестинация, в която развитието на новите технологии ще определя бъдещето на младите хора в града. Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на кампанията "10 причини да остана в моя Елин Пелин", организирана от "Стандарт" в общината. Стотици хора от града станаха част от мисията ни "Моят град - 10 причини да остана в него".
Обиколихме вече 35 града. Но Елин Пелин бе единственият, който посочи като първа своя причина за гордост не инфраструктурата, макар че тя е изцяло обновена, а грижата за младите, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Общината подпомага финансово младите семейства, обновява непрекъснато детските градини, училищата, физкултурните салони, развива спорта. Но погледът към бъдещето стъпва на познанията за миналото, каза още г-жа Бозукова. И като пример посочи уникалния клуб „Аз съм българче“ в Елин Пелин. В него деца от 6 до 12 години учат, разговарят и дори пеят на теми, свързани със славната история на България.
Елин Пелин има своите големи инвеститори, убеден съм, че в следващите години в града ще се развият още компании, каза Лъчезар Борисов, който връчи наградите в категория "Икономика". Те бяха за пет компании - най-големите работодатели в общината. Всяка от тях бе отличена най-вече, защото залага на иновации и поддържа производство на високо ниво.
Наградата на Баумит България ЕООД бе присъдена за внедряването на нови технологии и две десетилетия устойчиво развитие на българския пазар. Компанията предлага многообразна и иновативна гама продукти, включваща фасади, мазилки, замазки, строителни лепила, разтвори за конструкцията и околното пространство.
БРАМАК пък е лидер в покривните решения. През 2007 започна работа вторият завод на компанията в с. Столник, община Елин Пелин. За всеки свой модел БРАМАК предлага оригинална система покривни принадлежности като странични керемиди, капаци, вентилиращи, снегозадържащи керемиди, елементи за сух монтаж и др.
Третата наградена компания бе ЗЕМЕЛРОК, която показва работа на световно ниво в полагането на бетонни настилки и оформянето на външни пространства.
Отличени бяха още фирмата за фойерверки ЕНИГМА - една от най-големите в бранша и  верига магазини РА МА НИ, добре позната на всяко семейство в Елин Пелин, защото предлага перилни, почистващи препарати и козметика.
Всичко, което правим в община Елин Пелин е с една цел: да им дадем възможност за развитие на младите хора, за да останат в града ни и да работят за него, каза доц. д-р инж. Ивайло Симеонов, който се кандидатира отново за кмет на Елин Пелин. Кандидат е на ВМРО. Церемонията "Моят град" показа рядка политическа толерантност, след като в нея се включи и още един кандидат за кмет - Станислав Димитров, издигнат от БСП за България. Елин Пелин няма цветове, всички трябва да работим за него, каза Димитров. А Симеонов допълни, че който и да спечели надпреварата трябва да надгради вече направеното за града.
И.д. кметът инж. Николай Савов отличи "инвеститорите" в култура. Той връчи наградите на танцовите ансамбли, които прославят традициите на региона. Духът на Шоплука най-добре се представя от Шопски ансамбъл „Ради Радев“ с ръководител Борислав Ковачев . Ансамбълът е създаден през 1967 г.  И достига най-високите върхове на самодейното танцово и музикално изкуство. Във витрината му има куп първи награди от състезания и фестивали. Ако някой иска да се научи да играе народни хора и ръченици, най-добре е да потърси местните танцови клубове „Макамлии“ и „Новоханци“ с ръководители Младенка Павлова и Теодора Серафимова. Те също имат безброй участия във фестивали и куп награди.
Още два танцови клуба получиха награди, защото прославят Елин Пелин - „Полянци“ и „Капаклия“ с ръководител Марияна Семова. В танцов клуб "Полянци" при читалище "Отец Паисий"-1912 село Петково хора с различни професии са обединени от обичта си към българския фолклор.
Адмирации към "Стандарт" за кампанията "Моят град". Това е кампания с мисия - всичко, което правим, да бъде за младите и тяхното бъдеще, каза и депутатът от БСП Иван Ченчев. Той връчи отличията на танцов клуб - „Чанове“, Духов Оркестър „Стефан Стефанов“ и Мажоретен състав „Светла“. "Чанове" вече има последователи не само в Елин Пелин. Клубът разкри филиали в още седем български града – София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Стара Загора и Чирпан. В края на церемонията изпълнението на духовия оркестър предизвика бурни овации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай