Елин Пелин с 10 повода за гордост

Елин Пелин с 10 повода за гордост

Елин Пелин с 10 повода за гордост | StandartNews.com

Фестивали прославят Шоплука, общината инвестира в спорт и здраве

Градът дава бонуси за всяко бебе, учи младите жени как да бъдат майки

1. Съхранение на традициите

Традициите ни правят богат и силен народ. В това вярват хората на Елин Пелин. Те не забравят корените си и особено се гордеят с обичаите си. Затова й културният календар на общината включва множество фестивали от национално значение. В последните години екипът на кмета Ивайло Симеонов възроди „Леденото хоро“ на Богоявление, „Топенето на пръстени“, Маскарадните игри „На гости у Шопско“, „Лазарица“, „На хоро при шопите“ и др. Всички 16 читалища в общината развиват активна дейност. Кукерските групи, танцовите състави и певческите групи спират дъха на всеки. Всеки един празник в общината е обърнат към фолклора и традициите на Шоплука, с акцент към интересите на децата и младежите в общината.

2. Шопският празник – пазител на родовата памет

Сред най-големите гордости на Елин Пелин е Шопският празник, който вече има половин вековна история. 50 години градът живее с пулса и емоцията на шопския бит, култура и душевност. Празникът на Свети Дух е денят, на който по традиция започват шопските празници. От незапомнени времена на този ден жителите на днешния град Елин Пелин се събират, за да почетат празника в местността „Църквето“, където най-напред е било мястото на селището. И тази традиция не е прекъсвана. От баба на дъщеря, от дъщеря на внучка. Замесват се обредните хлябове, а шопските песни и ритми дълго огласят и трептят в сърцата на жители и гости.

3. Рамо за младите семейства

Много големи градове в България могат само да се учат от Елин Пелин как се подпомагат младите семейства. Те получават финансова помощ от общината при раждане на дете. През 2017 г. са изплатени 16 100 лв. под формата на еднократна помощ за раждане на дете, през 2018 г. сумата нараства двойно - 32 300 лв. За първите 7 месеца на 2019 г. са изплатени 27 700 лв. на 58 семейства. Специална грижа се полага за родителите на три и повече деца.
През 2018 г. общинската администрация получи отличителния знак „Аз гарантирам щастливо детство"– II място в категорията „Успешна промяна". Призът се присъжда от Държавна агенция за закрила на детето.

4. Клуб "Аз съм българче"

Една от основните причини раждаемостта в Елин Пелин да се увеличава всяка година е грижата за най-малките. Непрекъснатото се обновяват детските градини в общината и селата около нея. Училищата също. Читалищата в общината пък дават възможност децата участват в много школи и клубове по интереси. Най-впечатляват е клуб „Аз съм българче“ за деца от 6 до 12 години. В него малчуганите на Елин Пелин разговарят, научават, споделят и пеят на теми, свързани със славната история на България.
Община Елин Пелин работи още с Алианс на българските акушерки. В Ритуална зала на общината два пъти месечно се провежда безплатна информационна кампания – „Акушерките близо до майките”, а в градския парк в Елин Пелин има обособена беседка – кът за кърмене в помощ на младите родители.

5. Алея на буквите

Елин Пелин е единственият град у нас, който се гордее и с Алея на буквите. Тя е при СУ „Васил Левски” и представлява тротоар с изписана българската азбука. Нови тротоари, велоалеи, площадки и лятна сцена в градския парк са изградени в Елин Пелин през последните 4 години. През 2019 г. започна подмяната и на осветителната инфраструктура, която ще се превърне в най-модерната за цялата страна. Екипът на Ивайло Симеонов създаде и велоалеи между гр. Елин Пелин и с. Мусачево, с. гара Елин Пелин и с. Нови хан. Започна изграждане на алея между гр. Елин Пелин и с. гара Елин Пелин. Сменени са повече от 10 хил. кв. м. тротоари, плочници и паважи. Сградата на МБАЛ „Елин Пелин“ е изцяло санирана, а оградата и тротоара са обновени.

6. Спортът е на почит

Младите в Елин Пелин могат да тренират какъвто спорт пожелаят. Има клубове по художествена гимнастика, лека атлетика, айкидо, борба, таекуон-до, акробатика, футбол, плажен волейбол, крикет, стрийт фитнес за деца ускорен шахмат, дори голф. В бюджета на общината всяка година се отделя сума за подпомагане на спорта и обновяване на базата.
През последните две години са инвестирани над 200 000 лева в нови площадки и ремонт на спортни съоръжения. През 2019 г. бе изградена нова спортна зала в двора на НУ „Христо Ботев”.

7. Заплатите гонят софийските

Над 300 млн. лева инвестиции са привлечени през последните 2 години в община Елин Пелин. Общината е една от трите най-бързо развиващи се в София област със средна месечна заплата, веднага след София град.

8. Отличник по европроекти

Община Елин Пелин е сред отличниците по европроекти. Така в града се създаде единен модел за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за възрастни хора и лица с увреждания. По проекти са рехабилитирани улици и сгради, изграден е Център за обществена подкрепа и Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, Здравният дом се превърна в Център за настаняване от семеен тип за деца

9. 150 камери дебнат за нарушители

В Елин Пелин има Ситуационен център. Той поддържа постоянно видеонаблюдение в града, обезпечава комуникациите при евентуално бедствие, а към него работи и доброволчески екип, закален вече в няколко кризисни ситуации в страната. В момента на територията на общината има над 150 камери и се извършва активен мониторинг в реално време. Камерите, които се намират на входно-изходните артерии на града, са снабдени със софтуер за разпознаване на автомобилни номера. Този софтуер сам по себе си е и една от иновациите в сектор „Сигурност“.

10. Грижа за възрастните

На възрастните хора в Елин Пелин се предоставят услугите „личен асистент“, „домашен помощник“ и „лична помощ“, които осигуряват подкрепа, както на лицата в неравностойно положение, така и на самотноживеещите възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Домашният социален патронаж осигурява топла храна на над 100 възрастни и самотноживеещи хора във всички населени места в общината. С помощта на общината бяха възстановени и обновени много пенсионерски клубове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай