Двоен урок по родолюбие в Хасково

Двоен урок по родолюбие в Хасково  | StandartNews.com

В навечерието на Националния празник в РИМ Хасково се проведе двоен урок по родолюбие, част от Националната кампания на "Стандарт". В зала "Възраждане" учениците от четвърти класа от СУ "Св. СВ. Крили и Методий" от село Конуш изнесоха рецитал, посветен а 3-ти март пред децата от ОДЗ "Зорница"в Хасково.

Големите разказаха на малките за Левски, за Ботев, за Шипка, за опълченците, за храбрите българи, дали живота си за Освобождението на България от османско владичество.

На края на своя урок по родолюбие школниците развяха трибагреника и поведоха малките към експозицията в залата. А там екскурзовод им беше лично новият директор на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев. Историкът им разказа за известния в Хасковския край хайдутин Ангел войвода, любопитни факти за идванията на Левски в този край и революционната му дейност, за поборника Нешо Брайков, който след Освобождението е и един от първите кметове на Хасково.

Накрая Пенко Добрев призна, че той също е получил своя урок по родолюбие от децата.

"Децата са се постарали да не забравят тази паметна дата-3-ти март, научили са за нея, което за мен е много впечатляващо, понеже знаем в последните години какво е отношението към тези паметни дати. Иска ми се подобни инициативи в регионите да станат традиция, защото така дори и най-малките ще могат да чуя история на своя роден край, за местните герои по достъпен за тях начин. Точно това е и целта на нашия исторически музей в Хасково, и ще работим в тази и посока, ще се стремим да привличаме младото поколение в залите. А пожеланието ми към всички българи е всеки от нас да предаде своя урок по родолюбие към малки човек до него и да гледаме с увереност в бъдещето и с повече надежда", каза Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай