Двама немски медици лекуват мечките над Белица

Двама немски медици лекуват мечките над Белица | StandartNews.com

Двама медици от Германия ще прегледат и лекуват този уикенд 8 от 26-те обитатели на мечия парк над Белица. В Центъра за реадаптация на танцуващи мечки пристигнаха стоматологът д-р Марк Лузе и д-р Франк Гьориц – специалист по вътрешни болести. Паралелно ще се извърши лечение на зъбите на част от четириногите и ще се прегледат с модерен ултразвуков рентген вътрешните им органи.

"Тук са още съпругата на д-р Лузе и екип анестезиолози, който е изпратил професор Богдан Аминков. Поканихме и д-р Гьориц, тъй като преди време три от мечките, които починаха, се оказа, че имат тумори. Целта ни е да установим навреме дали са болни, за да ги лекуваме", каза Васил Мадолев, ръководител на екипа в мечия парк в Рила планина.

В събота под грижите на двамата германски специалисти бяха най-младата мечка Монти, Станди, Бойка и Боби. В неделя ще бъдат оправени зъбите и прегледани вътрешните органи на Стефан, Елена, Наташа и Надя.

Профилактичните прегледи на обитателите в парка се правят вече 7 години.

Все още посетителите идват тук при вход свободен. Предвижда се до месец да се въведе такса - 6 лева за възрастни и 3 лева за деца. „Не вярваме, че билетът ще спре хората да идват тук. Радваме се на повишен интерес от началото на април, когато открихме сезона. Дори и в дъждовните дни пристигат по над 100 души. При слънчево време през уикенда гостите ни са над 200", разкри Васил Мадолев.

Работното време до началото на месец юни е от 12,00 до 18,00 часа. От 1 юни до 31 август ще започва от 10,00 часа и ще продължава до 18,00 часа. От 1 септември до ноември пак намалява с два часа – от 12,00 до 18,00 часа. Причината за наплива на посетители е в ремонта на съсипания 11-километров път от града до Центъра за реадаптация на танцуващи мечки. „Стига се за 20 минути от Белица до мечките. Направен е паркинг близо до информационния център, който събира 40 леки автомобила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай