Два дни купони с Нептун на бургаския бряг

Богът на моретата раздава миди и вино

Два дни купони с Нептун на бургаския бряг | StandartNews.com

Бургас. Богът на морето Нептун излиза от бездната веднъж на 1000 години. Тези дни обаче той се появи в Бургас два пъти за два дни за радост на малчуганите.

Дългата Нептунова фиеста започна в петък вечерта, когато морският властелин изплува заедно със свитата си от водата и стъпи на Сверния плаж. Зрелищно огнено шоу посрещна на пясъка митичните морски създания. При всяка стъпка на Нептун избухваха огнени фонтани, а на крайбрежната алея заприлича на митинг. Малки и големи се тълпяха, за да докоснат за късмет дългокосия владетел на морета и океани и да се щракнат с него за спомен. Представителите на силния пол пък очевидно бяха по-впечатлени от загорелите русалки и ги засипаха с комплименти. Нептун и свитата му си избраха крайбрежното заведение "Морски звуци", където почерпиха клиентите с вкусни морски дарове.

По повелята на божеството на всяка маса се появи безплатна порция миди и бутилка бяло вино. Нептун носеше и пълен чувал с подаръци от морското дъно, които раздаде на стотици случайни минувачи и туристи. По древна традиция от незапомнени времена морският владетел си избра Нептунеса, а преди да прибере попълнението в свитата си пожела на всички земни жители щастливите мигове в живота им да бъдат повече повече от песъчинките на морското дъно.

На следващия ден по обяд Нептун отново се появи в целия сиблясък, но този път на Централния плаж в Бургас. Той акостира с приказна лодка, стиснал здраво тризъбеза в ръка. Тълпа от любопитни туристи обгради бота на моретата и му помогна да слезе на брега.

"Избрах да дойда точно в Бургас, защото разбрах, че вашият град е най-добрият за живеене", оповести властелинът и накара публиката да избухне в бурни аплодисменти. След това помощникът на Нептун, Фигаро даде старт на забавна фиеста с много състезания и игри за най-малките. Купонът на плажа започна с надпревара по пукане на балони, в която победи 8 годишният Христо от Пловдив и си осигури мястото на Първи рицар в свитата на Нептун. След това бяха избрани най-храбрите воини. Те премериха мъжество в състезание по най-бърз улов на картонени риби с въдица директно върху пясъка. Докато Нептун наблюдаваше величествено забавата от царствения си трон, Фигаро зорко следеше игрите да преминават спортменски и да няма хитруване.

В разгара на купона дойде ред и на дългоочакваните награди. Стотици малчугани се наредиха на опашка пред трона на Нептун, за да му подарят своите рисунки, изработени в негова чест. Той пък ги възнагради с красиви сувенири от миди и раковини. За най-смелите имаше кутии за съкровища и миниатюрни корабчета. След това всички воини и рицари преминаха ритуала по морско кръщене във водата. На финала избухна истинска танцова фиеста, в която най-малките дами се надпреварваха да спечелят сърцето на Нептун и да заемат единственото място на новата Нептунеса. Девойките смаяха властелинът на океаните с кръшни танци - от популярния "Гагнам стайл" до елегантен Виенски валс. В крайна сметка Нептун избра да короняса за своя Русалка 13 годишната Мария и обеща на останалите дами догодина да им даде втори шанс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай