Душ за Ботев преди годишнината

Душ за Ботев преди годишнината | StandartNews.com

Дни преди откриването на „Ботевите дни" във Враца вадят мощна техника за почистването на паметника на Христо Ботев в центъра на града. 12-метровият монумент на поета революционер ще бъде окъпан с 6 кубика вода. От общинското предприятие по чистота във Враца са предвидили водоноска и струйници, с които ще бъде лъснат паметника.

„Ще го почистим само и единствено с вода, за да няма химична реакция към материала, от който е изработен паметника", каза управителят на местното БКС Момчил Младенов.

Служителите на почистващата фирма ще бъдат издигнати с помощта на специализирана техника, за да почистят старателно паметника. Работата им ще се наблюдава лично от шефът на дружеството Младенов.

От почистващата фирма няма да искат пари на местната управа за услугата. Решили са и тази година измиването на паметника и централния площад, където ще се съберат хиляди за зарята на 1 юни, да е подарък към жителите и гостите на града.

Леденият душ за Ботев преди празниците се превърна в традиция през последните няколко години. От дружеството по чистота са категорични, че почистването е неизбежно, тъй като по монумента, който е изработен от бронз и сив гранит, се натрупва патина. През 2014 г. се навършиха 50 години от монтирането на паметника на Христо Ботев, който е дело на Владимир Гиновски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай