Дунав при Лом гони 8 метра

Дунав при Лом гони 8 метра | StandartNews.com

Дунав при Лом се повиши с 30 см за последните 24 часа и в сряда сутринта достигна 757 см, съобщи Красимир Христов, експерт по кризи в общината. Със заповед на кмета на града Пенка Пенкова е въведена втора степен на готовност от плана за действия при бедствия и аварии. Той предвижда денонощно наблюдение на реката. Екипи на държавното дружество „Напоителни системи" оглеждат дигите и следят за пробиви, в пристанището също наблюдават нивото и имат готовност да защитят хората и съоръженията при евентуални разливи. При 830 см ниво Дунав залива северния кей. Портът има вътрешно-авариен план, според който при 800 см воден стоеж се изключват електродвигателите на крановете и започва изграждане на временни диги.

Преди 3 години в Лом бе изградена кейова стена, която има брегоукрепителен характер. Тя обаче може да пази града до ниво от 840 см. Над него водата залива крайречния парк, а след това – и ниската част на града. При 10 м ниво, каквото все още не е достигано, единственото спасение за Лом е евакуация на жителите от крайречния квартал. Имаме план за това, но той още не е проиграван, обясни Красимир Христов.

Ако нивото на Дунав се повиши, то опасност има под вода да останат само няколко обществени сгради – на митницата и на хотел „Трансимпекс". Работещите в тях обаче имат опит за работа в такива ситуации и се спасяват само с временни диги от чували с пясък. За останалите сгради и хора реката сега не създава заплаха. Започнало е изпомпване на насъбраната вода около помпената станция при питейните кладенци на Лом, които се намират при село Орсоя. Подаването на вода към Лом и околните села сега е нормално.
Повишава се нивото на реката и при Видин и Ново село. В началото на българския участък водният стоеж е 707 см, а при Видин – 749.
Има опасност от ново повишение на нивото на Дунав, твърдят хидро-метеоролози. Тя идва от наводненията в Сърбия и пълноводието на притоците на Дунав Сава и Тиса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай