Домашен социален патронаж Кърджали отбелязва 40 години

Домашен социален патронаж Кърджали отбелязва 40 години | StandartNews.com

Най-старата общинска структура, предлагаща социални услуги в община Кърджали, е Домашен социален патронаж. Първите обслужвани от него лица са 30, а днес броят им достига 200.

Близо десет вида са услугите предоставяни по домовете от социалните работници в Патронажа. „Една от тях е транспортно обслужване на тежко болни лица и хора с увреждания, което се извършва със собствен специализиран автомобил. Нуждаещите се могат да заявят поддържане на личната им хигиена и хигиената в жилищните помещения, извършване на различни битови услуги като заплащане на ел. енергия, вода, телефон, изготвяне на необходими документи, предоставяне на храна по домовете", обяснява управителят на ДСП Хайрие Садък.

След 17 години прекъсване през 2011 година към Патронажа е отворена детска млечна кухня по проект на Оперативна програма „Регионално развитие". В момента се приготвя и предоставя храна за 130 деца на възраст от 6 месеца до 3 години. Инструктор по хранене определя специализираното меню за най-малките. По проект „Чрез подкрепа към промяна" на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" е създадено Звено за услуги в домашна среда, в което работят пет домашни санитари, които обслужват потребители по домовете.

От август 2013г. в кухненския блок на Домашен социален патронаж се подготвя и раздава храна за 80 потребители на обществената трапезария.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай