Догодина пускат 2-ия участък на Западната дъга на Околовръстното

Догодина пускат 2-ия участък на Западната дъга на Околовръстното | StandartNews.com

До средата на лятото на 2016 година вторият участък от Западната дъга на Софийски околовръстен път ще бъде пуснат в експлоатация. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура", по време на церемонията по стартиране на строителството на Участък 2 от Западната дъга на Софийски околовръстен път.

Междувременно днес бе пуснато движението по Участък 1 от Западна дъга на Софийския околовръстен път на пътен възел „Сливница".

"В съседство имаме топловроводи, защото тук е топлоцентралата на ж.к. "Люлин". Име жп линии и много съоръжения, което прави обекта много сложен. Надявам се срокът да стигне на строителите", посочи инж. Лазаров.

Той призова фирмата изпълнител да работи с бързи темпове, за да бъде спазен определения 10 месечен срок. "Желая успех на строителите, както на тях, така и на строителния надзор. След 10 месеца дано пътуваме по по-хубав път", коментира още той. Инж. Лазаров благодари за добрата работа на управляващия орган на Оперативна програма "Транспорт". "Колегите успяха в много кратки срокове да защитят средствата, които са необходими и самите проекти. Благодаря също на Столична община, които успяха да съдействат и да спомогнат за бързото съгласуване на всичките проекти, касаещи строителството, както и преминаващата инфраструктура", допълни още той.

Участък 2 от Западната дъга на СОП макар и малък като дължина, е една много важна инвестиция за безконфликтно, безпроблемно и безаварийно преминаване на целия огромен транзитен трафик,  каза Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.

"В днешния дъждовен ден се надявам да ни върви по вода и с Божията благословия да започнем този макар и малък като дължина, но изключително важен участък от основните пътни направления, които изграждаме", заяви Павлова.

Тя припомни, че на 22 август 2012 г. е започнало изграждането със срок 22 месеца. Днес на 22 октомври макар и със закъснение даваме доброто началото на съграждането на нещо ново и завършваме един изключително важен и критичен участък", обясни още министърът. "Новият пътен възел на автомагистрала "Люлин" е също изключително важно съоръжение на 3 нива, на който ще видим как това цялото натоварено движение ще бъде прехвърлено от локалите в основното трасе за движение на Западната дъга, за да може да бъде довършени и двете локали и със съдействието на Столична община да бъдат направени допълнителните връзки към Околовръстното и кв. "Филиповци", добави тя.

Павлова посочи, че са изградени шумозаглушителни платна по цялото направление, за да се осигури спокойствието и комфорта на живеещите. "По отношение на обекта, който започваме днес, е изключително важно, че освен че проектът се финансира по ОП "Транспорт" 2007-2013 г., на заседанието на МС тази сряда получихме мандат да сключим договора и с подкрепата на управляващия орган и на министър Московски да осигурим финансиране и от новия програмен период за довършването на обекта, за да си гарантираме, че изцяло с европейски средства 103 млн. лв. от европейската солидарност по линия на ОП "Транспорт" ще бъдат осигурени, за да може да бъде изграден с безвъзмездно финансиране изцяло този участък", каза Павлова. Тя връчи разрешението за строеж на инж. Лазаров и му каза да следи строго за срока и качеството, а на строителите пожела да работят, ако трябва и денонощно, за да завършат, ако може предсрочно, но много качествено в срок, за да може максимално бързо да се облекчи трафикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай