Добричките инкасатори засичат водомери с таблети

Добричките инкасатори засичат водомери с таблети | StandartNews.com

Добрич. Десет от общо 80-те инкасатори в добричкото ВиК вече засичат водомерите на абонатите с таблети, като работата им се следи от мениджърския екип в реално време. Те ще сменят районите си на отчитане, което допълнително ще гарантира липсата на злоупотреби. Това съобщи управителя на дружеството инж. Юлиян Иванов.

"В момента пилотно 10 от нашите инкасатори тестват платформата, като до два месеца системата на т. нар. електронен карнет ще бъде въведен за всичките ни инкасатори. Освен, че в реално време ще имаме данните на отчетените от инкасаторите водомери, ние онлайн можем в офиса да следим как всеки един от тях си изпълнява задълженията", каза още инж. Иванов. Това се прави за първи път в България във ВиК системата, похвали се той, като добави, че след влизането й в експлоатация дружеството е готово да сподели опита си и с другите ВиК оператори в страната.

"Инвестицията в иновацията е равна на нула лева, защото платформата като програмен продукт се разработва от служители във фирмата. Въвеждането на електронния карнет ще подобри както работата на инкасаторите, така и на самата фирма и ще помогне за по-ефективното събиране на задълженията от абонатите ни" - добави още инж. Иванов. Заедно с новата система той и екипът му презентираха и пуснатия в действие колцентър на фирмата. Той е разделен на два отдела, като в единия, на който се подават сигнали за аварии работят засега двама и тенденцията е екипът да се увеличи с още двама души, а в другия - който се занимава със събиране на просрочени задължения, работят трима оператори и тенденцията е да станат седем.

За броени месеци фирмата е успяла да намали дълга си към "Енерго-про" от 2 500 хил. лв. на 700 хил. лв., каза още Иванов и добави, че двете нововъведения - колцентъра и електронния карнет ще допринесат за подобряване на работата на компанията. ВиК-Добрич, има да събира дългове от абонати в областта в размер на 9 800 хил. лв., като бе отчетено, че дълговете на фирмите са три пъти повече от тези на физическите лица и делът на неплатените задължения на фирмите към ВиК е 21 на сто от общата му сума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай