Деца рисуват икони с молитви

Деца рисуват икони с молитви | StandartNews.com

Учат как се ваят образи на светци

Десетина деца в един глас казват молитвата „Отче наш". След това сядат на местата си и започват да ваят образи на светци върху белите листове. Учениците са на възраст от 7 до 15 години и са участници в летния курс по иконопис в Благоевград. В продължение на 18 учебни часа два пъти в седмицата в сградата на Младежкия дом те ще се обучават от преподавателката Антоанета Иванова.

„Тези деца са посещавали Неделното училище към Православния център на Неврокопска митрополия в града. Инициативата я организираме за първи път. Целта ни е да ги запознаем отблизо с християнските ценности, с християнското изкуство. Да научат кои са истинските ценности, защото животът е твърде труден и сложен, може да се подведат и да тръгнат по лош път", казва учителката.

Учениците ще се запознаят с архитектурата на църквите в региона, ще научат тънкостите на иконописа, какво представлява иконата, чии образи са върху нея, къде се намират образите на различните светии в православните храмове. Задачата им този час е да довършат оцветяването на иконата на Исус Христос и да започнат да ваят образа на Света Богородица. децата пеят тропари, докато рисуват.

„Това ни помага да я направим по-добре иконата. Затова си казваме молитвата в началото на часа, а след това си пеем тропари. Бил съм на Неделно училище, за да науча нови неща за християнството. харесва ми и този курс по иконопис. Но е необходимо да сме внимателни и концентрирани, за да ни се получат добре нещата. На рисунката Христос в едната си ръка държи евангелието, а с другата ръка ни благославя. Изобразени са и божествената, и човешката му природа", разказва 9-годишният Антон Апостолов, който завършил втори клас със „скучен бележник", пълен само с шестици. В края на обучението си той и останалите ученици ще измайсторят проект на икона на свети Йоан Рилски Чудотворец, ще изучат житието му, ще посетят Рилския манастир и гроба на светеца, който е край светата обител.

„През лятото доста деца пътуват и има текучество. Но целта ни е да обучим една група от десетина ученици. Смятам, че ще има още по-голям интерес и есента, през септември, да продължим това обучение с повече деца. За да им помогнем да станат добри християни и достойни граждани", сподели Антоанета Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай