Деца от Балканите откриха етнофестивал за духовността

13-тият етнофестивал в Минерални бани тръгна с откриването на мемориал в памет на Желязко Христов

Деца от Балканите откриха етнофестивал за духовността | StandartNews.com

Хасково. 13-тият международен детски етнофестивал в Хасковските минерални бани стартира днес с участието на състави от седем балкански страни. Фестът е под надслов "Децата на Балканите - с духовност в Европа". В него участват повече от 1600 деца на различна възраст и представители на различни етноси от своите държави.

В началото на фестивала всички гости и участници се събраха пред сцената, където на метри беше открита мемориална плоча в памет на председателя на КНСБ и основател на фестивала д-р Желязко Христов. Паметника освети отец Боян Саръев. На церемонията присъства и съпругата на д-р Христов д-р Дима Христова. Пред мемориала всички коленичиха и сведоха глави в едноминутно мълчание.

Сред официалните гости беше и новият социален министър Хасан Адемов, който е бил сред личните приятели на д-р Христов приживе. "Жеко, както го наричаха всички, не се впечатляваше от камъка, но се впечатляваше от присъствието на хората. Той нямаше да издържи на изкушението да се радва заедно днес с вас", обърна се в прочувствено слово към всички съпругата на доктора Дима Христова. По-късно беше открит и етнофестивалът.

Като символ на приятелството и единството на балканските народи в небето полетяха 13 гълъба, числото, което бележи и поредното издание на двудневния детски празник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай