Десетки мъже на режим заради кастинг за пазачи

Десетки мъже на режим заради кастинг за пазачи | StandartNews.com

Благоевград. Кметове на села в община Сандански стягат кастинг за опълченци. Охранителите ще пазят земеделските земи и хилядите декари лозя в региона. Мераклии не липсват, напливът е голям, но селските управници държат да изберат най-добрите, които да охраняват имането на местните хора.

„От един месец внимаваме и с хапването, и с пийването. Че трябва да сме във форма за изпитите, за да успеем да надвием конкуренцията и да станем пазачи", твърдят мъже от село Враня. Вече започнаха събранията, на които управниците преглеждат кандидатурите. Умуват върху избора на попълненията за селските гвардии.

„Първо в село Враня въведохме опълчението, за да опазим нивите и лозята си. От 2004 година това се прави и в Катунци, както и в другите селища в региона", твърди кметът на Враня Валери Попов. За членове на доброволния отряд се избират здрави мъже, които имат солидна фигура, но и могат да тичат бързо. Другото важно условие е да не залитат опълченците към чашката, да не употребяват с алкохол.

"Всички са много съвестни. В хладните нощи на пазачите е позволено да се сгреят с глътка - две люта напитка, но не повече. За толкова години няма случай на заловен от нас пиян опълченец", разкриват управниците. Одобрените ще минат специални курсове, за да знаят как да опазят имотите и да реагират при залавяне на крадци.

„Трябва да се обадят на съответния кмет, на полицията и на Гранична полиция. Патрули с граничари ни помагат в охраната на имотите. Нашите опълченци не бива да се саморазправят с апашите", уточни кметският наместник на Черешица и Ковачево Георги Коцев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай