Дават рамо на бедните за саниране на домовете

Дават рамо на бедните за саниране на домовете | StandartNews.com

Стара Загора. Общо 100 хил. лв. са заделени само за тази година от бюджета на регионалното министерство в помощ на социално слаби семейства за енергийно обновяване на домовете им. Това съобщи Христина Стоичкова от дирекция „Жилищна политика" на министерството в сряда на старта на информационните дни по проекта в Старозагорската община, които ще продължат до края на седмицата.

Ако отговарят на всички условия и живеят в сграда, вече одобрена за енергийно обновяване, бедните домакинства на практика ще получат безвъзмездно цялата инвестиция за саниране на своето жилище и съучастието си в общите части на етажната собственост. Експертите припомниха, че безвъзмездната помощ на останалите домакинства е била увеличена от 50 на 75 на сто, което активизира собствениците за участие в проекта.

Общата сума за енергийното обновяване на българските домове за тази и следващата година оставала 50 млн. лв. Според експертите обаче независимо, че безвъзмездната помощ е увеличена, заради заявките от по-малки жилищни сгради, има възможност в пилотния проект да бъдат санирани 180-200 панелки и други стари жилищни сгради в цялата страна. Досега са подадени общо 217 заявления от сдружения на собственици за саниране на сградите, в които живеят. Най-много – 59, са от София, следвани от Пловдив - с 15 сгради, Бургас – 14, Варна и Благоевград - 13 и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай