Датски филм грабна голямата награда на „Златната липа"

Магдалена Ралчева и членовете на журито

Датски филм грабна голямата награда на „Златната липа" | StandartNews.com

Наградата за режисура остана в България – тя е за Ивайло Христов за филма „Каръци"

Датският филм „Идеалистът" спечели голямата награда „Златната липа" в 4-то издание на международния кинофестивал за ново европейско кино. „Това е един филм-разследване за тайна договорка отпреди 40-50 г. между Пентагона и датското правителство за разполагане на ядрено оръжие на територията на Дания и Гренландия, филм с изключително точна и ярка гаржданска позиция" , защити избора на журито неговият шеф Костадин Бонев. Според него датската лента е по-емоционална по-добра дори от тазгодишния Оскар-ов лауреат „Спотлайт" и ще задава тон на европейсокото кино в следващите години. Бонев увери, че всички награди са били определени не с гласуване, а с консеснсус от членовете на журито.

Наградата за режисура остана в България, тя бе присъдена на Ивайло Христов за неговия доволно награждаван филм „Каръци". С наградата за мъжка роля бе отличен Мануел Рубай за ролята ня Грубер в австрийския филм „Грубер си отива". Призът за женска роля спечели Агрипина Стеклова за ролята на Надежда в руския филм „Инсайт". Съюзът на филмовите дейци даде своята награда на естонския фирм „1944 г. на режисьора Елмо Нюганен.

„Изключително голямата посещаемост бе една от характерните отлики на тазгодишния кинофестивал, особено на българските филми салоните бяха препълнени", посочи директорът на „Златната липа" Магдалена Ралчева. Според нея българинът жадува за доброто старо кино, а в последните години излизат все по-хубави български ленти. „Това обнадеждава нас, режисьорите, а надявам се и продуцентитете, добави Ралчева. Основателката и моторът на „Златната липа" обеща още по-добро ниво на 5-ия международен фестивал за ново еврпоейски кино догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай