Дарителска акция за изграждане на нов иконостас в храм „Св. Успение Богородично”

Дарителска акция за изграждане на нов иконостас в храм „Св. Успение Богородично” | StandartNews.com

Кърджали. „Поставяме началото на едно богоугодно начинание, с което ще направим храма още по-привлекателно място", каза Валентина Иванова от Инициативния комитет, обединяващ общественици, банкери и бизнесмени. Проектът за новия дърворезбован иконостас е на художник Иван Янев. „Той пое инициативата да изработи нов иконостас, от какъвто храмът има потребност", каза отец Боян Саръев. Свещеникът сподели, че набирането на средствата няма да бъде леко начинание. Според него ще са необходими между 80 - 100 хиляди лева само за изработването на иконостаса, а към 20 хиляди за иконите.

Храмът „Св.Успение Богородично" в кв. Гледка е изграден с дарения и е открит на 29 май 1939 г. По време на строителството на храма е починал дърворезбарят, който трябвало да направи иконостаса. Заради това, че датата за освещаване на храма била вече определена, направили временния, който стои вече 75 години.

„Такава хубава църква не може да остане с този иконостас.Новият ще се вписва в архитектурата на православния храм. Ще бъде изработен от орех в духа на тревненската резбарска школа", обясни мотива си да направи проекта Иван Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай