Данъчните върнаха на музей иманярска плячка от древни монети

Данъчните върнаха на музей иманярска плячка от древни монети | StandartNews.com

26 антични монети и други културни ценности предостави Националната агенция за приходите на Историческия музей в град Провадия. Ценните антики са отнети от съда в полза на държавата от иманяри, които незаконно са търсили и държали археологически обекти в региона . В колекцията на музея вече се намират сребърни, бронзови и медни монети от различни епохи. Сред тях са бронзова монета на Лизимах /323-281 г. пр. н. е./ и монета на Одесос от III - II век пр. н. е., също изработена от бронз. Сребърна монета/денар/ и медна монета на Марцианополис/император Септимий Север/193-211 г. / могат да се видят от посетителите на музея.

Освен монетите, от отдел „Държавни вземания" при НАП Варна са предоставили на музея праисторическо медно шило, фрагменти от бронзови луковични фибули, ползвани за безопасни игли за закопчаване на дрехи през III-IV век и средновековни стъклени гривни. Медни висулки, части от пръстени от късносредновековни женски накити и още много други антики са сред експонатите в Провадия.

През последните няколко години НАП е предоставила на Националния исторически музей и на музеи от цялата страна значими и безценни образци на изкуството, открити на територията на България, за да бъдат съхранени за идните поколения, съобщават от пресцентъра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай