Чужденци купуват 200-годишни къщи в Делчево

Чужденци купуват 200-годишни къщи в Делчево | StandartNews.com

Благоевград. Жителите на село Делчево в последните години на практика живеят в интернационално селище. Все повече чужденци се заселват тук, а други искат да се сдобият с имоти в подножието на красивата Пирин планина.

Вече 7 години съселянин на местните хора е германецът Готфрид Мюлер със съпругата си Йоанна. Чужденецът е управител на немска клиника.

„Когато дойде, просто ахна от красотата на селището ни и стана наш съселянин", спомнят си бабите. Преди време имот закупила и полякиня. Но дамата все още не се е заселила в селото. Това скоро ще сторят две семейства – от Франция и Гърция. По-голямата част от годината в гоцеделчевското селище пребивава и холандецът Вилям Ван дер Берг. Бившият фармацевт и настоящ енолог и пчелар закупи 7 къщи, за да развива селски туризъм. Според него такива места като Делчево са нещо като рай за тези, които са преситени от шума и стреса в големия град.

Все повече хора искат да се изнесат и да заживеят в такова красиво и спокойно място. Гостуват му сънародници, французи, други чужденци. Всички са впечатлени и им се иска да са на неговото място. Но няма толкова свободни къщи. Архитектурата на сградите е впечатляваща, става въпрос за родопски възрожденски къщи, повечето от които са на два века. 27 от тях са архитектурни паметници.

„Това също привлича чужденците, които броят сериозни суми, за да се уредят с имот в нашето село", казва кметският наместник Иван Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай