Чудо спаси десетки от камион без спирачки в прохода Предел

Чудо спаси десетки от камион без спирачки в прохода Предел | StandartNews.com

Благоевград. Десетки работници на пропадналия участък по пътя за Банско и пътници се разминаха на косъм със смъртта. Спирачките на товарен камион „МАН" с варненска регистрация отказали, докато се спускал от прохода Предел към Симитли.

Возилото се понесло с висока скорост надолу. Водачът не могъл да направи нищо, за да спре празната машина, въпреки че видял червения светофар. Успял да заобиколи чакащите две леки коли и продължил със страшна сила по стръмното. Вляво вцепенени стоели близо 30 работници на фирма „Агромах", но за тяхно щастие камионът се изнесъл вдясно и се забил челно във влекач „МАН" на същата фирма.

Тежкият инцидент станал малко след 11,00 часа в понеделник. При жестокия удар кабината на камиона, който идвал от Банско, се смачкала до неузнаваемост.

42-годишният шофьор Светослав К. се оказал заклещен. Наложи се огнеборци да режат ламарините, за да го извадят. Другият водач се хвърлил на леглото зад седалката и се спасил от сериозни травми. Чак към 11,40 часа Светослав бе изваден от кабината, той бе адекватен и контактен. Веднага е транспортиран с линейка в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. Направени са му изследвания и е прегледан.

Медиците установили, че има счупени ребра, фрактури на метатарзална костица на стъпалото и на лявата ръка. Настанен е за лечение в хирургично отделение, няма опасност за живота му. Влекачът на „Аромах" пристигнал, за да докара фреза, с която се извършват ремонтните дейности за укрепването на пътя, уточни шефът на Областно пътно управление – Благоевград Христо Атанасовски.

„Камионът летеше с висока скорост. Цяло чудо е, че останахме живи. Не можахме да мръднем, всико стана за няколко секунди. Можеше да ни помете всички тук. Добре е, че не помля и двете леки коли, в които имаше по 3-4 души, те чакаха спрели на светофара. Малкият дявол е, щом като и шофьорът на камиона без спирачки ще се оправи", коментираха уплашените работници на „Агромах". За над 3 часа те спряха работа по укрепването на участъка.

Към 12,00 часа пътни полицаи започнаха да пропускат само леки автомобили, движещи се в посока Банско, а товарните и автобусите изчакваха. На мястото на инцидента пристигна следствена група ,за да направи оглед. За близо половин час движението и в двете посоки бе спряно. После започнаха да пропускат не само леки коли, но автобуси и камиони. Подпорната стена в този участък пропадна в реката на 24 октомври, а на следващия ден във водата рухна и над 35 метра от едната лента на шосето. Катастрофата няма да попречи на фирмата да работи, до седмица всички ремонтни дейности трябва да приключат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай