Читалище „Цвят" празнува имен ден с изложба и концерт

Читалище „Цвят" празнува имен ден с изложба и концерт | StandartNews.com

Видинското читалище „Цвят" празнува рожден и имен ден с изложба, концерт и голям пролетен празник, съобщи секретарят Любомир Илиев. То е създадено на Цветница през 1870 година.

Изложбата, наречена „Началото ся турна на Цветница", бе открита с документи и снимки, съхранявани в държавния архив. Показани са първият устав, правилник за организиране на дейността, писма до цариградското читалище, играло роля на ръководно звено. Читалището се е намирало в три помещения в двора на храма „Свети Димитър", който е бил дървен. Интересна е снимката от освещаването на основния камък за градежа на собствена сграда, станало през 1927 година. Видинското читалище е било член на Българското книжовно дружество. В него са били създадени музикално, театрално и историческо дружества, от които водят началото си днешните музикални, театрални и исторически институции. Цялата дейност се е осъществявала с финансовата подкрепа на неговите членове.

Честването продължава с концерт в залата на драматичния театър, в който ще участват всички състави към читалището. На Цветница преди обяд в градската градина започва голям пролетен празник. Пред видничани своето изкуство ще покажат участниците в различните школи и клубове по музика и танци, допълни Любомир Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай