Чистят река и вдигат дига край пропаднал жп мост

Чистят река и вдигат дига край пропаднал жп мост | StandartNews.com

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов направи инспекция на подкопания жп мост край петричкото село Митино в четвъртък. Заедно с него бе и комисия от експерти, която направи оглед и набеляза конкретни мерки за проектиране и извършване на укрепителни работи на съоръжението. То се намира между гарите Генерал Тодоров и Петрич.

Придошлите реки на река Струмешница подкопаха бетонна колона на железопътния мост и изместиха релсите на линията на 9 март и от тази дата няма достъп до Петрич с влак. БДЖ осигури автобуси, които да извозват пътниците, които слизат на гарата преди моста и продължават пътя си за южния град.

Комисията реши, че трябва незабавно почистване на речното корито от дървесината, която подприщва средните устои на моста. Това ще стане още в петък. Ще се изгради земно-насипна дига, която да отклони речния поток от средния стълб на мостовото съоръжение. Ще се повдигне мостът с хидравлични крикове, тъй като бе установено 10-сантиметрово пропадане на основите. След повдигането ще бъдат поставени метални ламели, които да хоризонтират моста, след което ще бъдат изправени и релсите на железопътното трасе.

То ще бъде тествано със съответното натоварване и ако няма ново слягане движението ще бъде възстановено. Установи ли се слягане, следва да бъдат набелязани други мерки, за изпълнението им обаче ще се изисква повече време.

По нареждане на Бисер Михайлов дейностите по укрепване и тестване на трасето следва да приключат до края на тази седмица. Дейностите трябва да се извършат в най-кратки срокове, за да се гарантира нормалната експлоатация на моста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай