Чирпан прави пречиствателна станция

Чирпан прави пречиствателна станция | StandartNews.com

Стара Загора. Най-мащабния европроект в своята история стартира община Чирпан. Той е на стойност над 42 млн. лв и включва изграждането на градска пречиствателна станция и реконструкция и разширение на ВиК-мрежата в общината.

Първият етап приключи и ние започваме работа по тръжната документация за избор на изпълнител и строителен надзор, обяви кметът на общината Кичка Петкова в петък. Чирпан била първа от 30-те общини с подобни проекти, които вече са на старта.

По-голямата част от предвидените средства, които от са от оперативната европрограма за околна среда - 23 млн., са за подмяна на остарялата водопроводна мрежа. В момента 50-60 на сто от питейната вода на чирпанлии изтича в канализацията. За минималното си участие в проекта – малко над 1,3 млн. лв, общината ще вземе заем от държавния фонд „Флаг” при по-изгодни условия.

При запазване досегашното темпо на работа и по време на втория етап общинарите се надяват първата копка на новата пречиствателна станция и подмяната на ВиК-мрежата да бъде направена догодина есента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай