Чипровци се сдоби със своята икона – звезда

Чипровци се сдоби със своята икона – звезда | StandartNews.com

Монтана. Чипровци се сдоби с тъкано копие на икона, която е била закрилница на историческото селище. Внасянето на „Света Богородица Чипровска" в музея, където ще остане занапред, стана в европейската нощ на музеите. За събитието на историческия хълм се събраха много хора – от деца до старци искаха да зърнат образа, за който знаят от своите предци.

Иконата е била донесена в селището през 1366 г. от монаси католици. Въпреки това, тя закриля и православните му жители, които също започнали да я почитат. През 1688 г. е укрита и изнесена в Банат заедно с бежанците, които се спасили от погрома след потушаване на въстанието от същата година. През 18-ти век е изгоряла заедно с църквата, в която се е намирала. Възстановена е по спомени през 1938 г.

Това е второто тъкано копие на иконата. Първото е притежание на Ватикана, тъй като е подарено на папа Йоан Павел II при посещението му в България. Иконата е изтъкана от Сийка Тачева и е откупена и дарена на музея от доц. д-р Иван Гаврилов.

В нощта на музеите чипровчани видяха и оригинален ексземпляр на софрониевото евангелие – „Неделник". Издадено е през 1806 г. във Влашко. Открито е преди години в църквата на село Бели мел от Ефросина Иванова. Тя, заедно с директорката на музея Анюта Каменова и архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия, го представиха пред публиката в музея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай