Чипират кучетата в Перник

Чипират кучетата в Перник | StandartNews.com

Да се постави задължителен микрочип на всички домашни кучета над 4-месечна възраст в Перник предвижда нова местна наредба за овладяване на популацията от безстопанствени кучета.

Четириногите ще подлежат на две задължителни регистрации- регистрация при ветеринар и регистрация и пререгистрация в дирекция "Местни данъци и такси" към Община Перник. При подаването на декларацията, собственикът ще заплаща „такса за притежаване на куче", регламентирана в Закона за местни данъци и такси, в размер на 50 лева. За кучета постоянно пребиваващи в населените места извън град Перник ще се заплаща 50 % от таксата, определена с наредбата, която е предложена за обществено обсъждане преди да бъде одобрена от Общинския съвет в Перник. От плащане на налога за една година се освобождават собствениците на домашни любимци, които са поставили чип на кучето си. Сред задълженията на стопаните на кучетата е и при смяна на адреса в определен срок да декларират това, а при смърт на кучето да уведомяват писмено Общината. Броят на регистрираните в община Перник към момента домашни кучета е едва 778. Според специалисти действителният им брой е неколкократно по-голям. Затова администрацията възнамерява да създаде нов електронен регистър.

От няколко месеца в града има наплив от безстопанствени кучета. Очевидци твърдят, че с микробуси се изсипват цели глутници в населени квартали. Годишно общината има бюджет от около 60 хиляди лева за ограничаване на броя на кучетата без стопанин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай