Честват празник на фасула в смолянското село Смилян

Фасулевото топче гръмна

Честват празник на фасула в смолянското село Смилян | StandartNews.com

Смолян. Днес много българи празнуват един нетрадиционен празник- на фасула. Не е тайна, че по време на криза бобът е едно от най-предпочитаните български гозби. Смилянският пък е сред най-вкусните и търсени на пазара, а в днешния ден се яде в големи количества в Родопите.

Всяка година в смолянското село Смилян празнуват празника на фасула на 30 октомври. Честванията започнаха в 11, 30 часа с откриването на паметен кът на кметове на селото от 1912 г. Точно в 12 часа пък гръмна фасулевото топче, което вече е запазено избретение за смолянското село.

Празникът продължи с изпълнения на самодейци от селото, под звуците на родопски каба гайди.

Най-посещаваната част от празника винаги е кулинарното изложение в Смилян, на което всички гости могат да опитат традиционни родопски специалитети, които са характери на този край на Родопите. На него ще бъде избран производител за 2013 година.

Друга част от програмата е планинското бягане „Смилянски фасул". То се провежда за първи път, обявиха от кметството на селото. Състезанието е свързано с кандидатурата на Смолян за провеждане на Световна купа по планинско бягане през 2015 г.

На празника на фасула трябва да отбележим, че смилянският боб, който се търси из цялата страна, не едър, нито едноцветен, а шарен и среден по размер. Който е посетил смолянското село Смилян, не може да не запомни и вица за фасула. Той гласи, че колкото и да иска, фасулът не може да членува в нито една партия. Причината е, че не може да пази тайна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай