Частна болница спира плановите операции, парите свършили

Частна болница спира плановите операции, парите свършили | StandartNews.com

Частната бургаска болница "Дева Мария" спира плановият прием и операции, заради липса на средства. От 16 юли там ще се лекуват само най-спешните и неотложни случаи. Пациентите, които попадат в графа "планирани" няма да могат да се лекуват в болницата до края на месеца. Повод за тези извънредни мерки е ограниченият лимит, отпуснат от НЗОК, обясниха от лечебното заведение.

„Днес сме едва 2 юли, а вече сме изразходили 13% от парите ни за месеца. От средата на юли ще приемаме безотказно само спешни пациенти, чийто лечение не търпи отлагане във времето", заявява прокуристът Нели Атанасова.

За последните 2 месеца МБАЛ „Дева Мария" е отчела към РЗОК надлимитна дейност в размер на 49 980 лв. Тези средства няма да бъдат изплатени и остават за сметка на болницата. Според ново споразумение, което е подписано с Районната Здравноосигурителна каса в края на месец май единствено родилната и неонатологична дейност се отичат и изплащат безотказно, като тези пари не се черпят от общия лимит.

Ако лечебното заведение не спре плановия прием на пациенти след 16.07, то прогнозните загуби ще бъдат в размер над 50 000 лв. за съответния 15 дневен период. Месечно около 80% от приетите пациенти по клинични пътеки са спешни и не търпят отлагане в хоспитализацията. Болницата няма юридическо право да откаже преглед и прием при необходимост при такива случаи. Плановият прием ще бъде възстановен на 1 август с новия лимит за месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай