Бутат незаконни павилиони в центъра на Плевен

Бутат незаконни павилиони в центъра на Плевен | StandartNews.com

Скандални павилиони в центъра на Плевен, вдигнати преди 2 г. непосредствено пред заведението „Спиди", са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Това е окончателното решение по казуса на Върховният административен съд, който отмени предишно решение на плевенския административен съд в полза на собственика на павилионите Димитър Жеков, според което те бяха законни. Висшата инстанция отхвърли жалбата на Жеков срещу заповед на зам.-кмета на общината, с която е наредено премахването им.

ВАС не призна заключението на тройната съдебно-техническа експертиза, назначена по случая. Не се споделят изводите на местния административен съд, че павилионите за търговия на дребно са преместваеми обекти. Те не могат да бъдат отделени и преместени на друго място, без да бъдат разглобени и демонтирани на части. Не става въпрос за демонтаж, а за разрушаване на извършен строеж , се сочи в мотивите.

Павилионите са строеж, за който е било необходимо издаване на строителни книжа – одобрен инвестиционен проект и разрешение за строеж. Липсата им прави обектът незаконен и дава правомощие на зам.-кмета на общината при наличие на делегирана компетентност да издаде заповед за премахването му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай