Бунтарка сигнализира губернатор за сделка с исторически архив

Бунтарка сигнализира губернатор за сделка с исторически архив | StandartNews.com

Благоевград. Благоевградската бунтарка Людмила Манова атакува пред областния управител Муса Палев решението на местните общинари за сделка с исторически архив за 50 000 лева. Тя е начело на "Обществен съвет – Благоевград" и депозира във вторник писмена жалба в кабинета на губернтора с искане решението да бъде спряно като незаконосъобразно.

Предложението на кметската администрация бе утвърдено на сесия на 25 октомври. Продавач на ценните документи и снимки от Освободителното движение на Пиринска Македония е Алексадър Пелтеков, който вече е отказал сделка с Македония на доста по-висока сума.

"Решението е взето в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация, Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Благоевград, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, както и Закона за културното наследство. В предложението на кмета Атанас Камбитов се твърди, че колекцията е оценена на стойност 315 000 лева, като същевременно няма представена такава оценка. Обстоятелството, че кметът твърди че я е виждал не може да се приеме за сериозен аргумент. Общинския съвет институция ли е или кафене? Липсата на такава оценка, от която да става ясно кое вещото лице, дало своята оценка, както и притежава ли ценз за това, е грубо нарушение на закона. Липсва идентификация на описаната колекция и по-точно липсват задължителното експертно заключение от комисия, както и удостоверение, че предложената за закупуване колекция е историческа ценност, съгласно член 96 от Закона за културното наследство", пише в жалбата на Обществен съвет – Благоевград.

Притеснително е, че посочената цена на 315 000 лева на въпросния архив, я няма никъде в материалите към това предложение. Няма приложена експертна оценка, няма документ за автентичност и произход на тези документи и снимки. Не е ясно дали продавачът Атанас Пелтеков наистина е собственик на тази колекция, коментират адвокати. Не се знае дали културно-историческото наследство е съпроводено с разрешително и документ за идентификация.

ВМРО – БНД в Благоевград подкрепи с декларация решението на общинския съвет за закупуване на уникалния архив на Александър Пелтеков. Той е свързан с историята на Пиринския край и България.

„Прецедент е в най-новата ни история една община или държавата да се заеме с един толкова значим проблем. В този смисъл поздравяваме и подкрепяме усилията на кмета на Благоевград Атанас Камбитов, който се зае да издири и намери тази документация, която ще даде нова светлина на много важни въпроси, касаещи историята на Пиринска Македония и България", пише в декларацията.

„Това решение бе от национално значение! В този случай то бе целесъобразно и законосъобразно. В него няма нарушение на законите на Република България!", се твърди в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай