Броят всеки ден болните от грип във Враца

Броят всеки ден болните от грип във Враца | StandartNews.com

Враца. Следим ежедневно броя на болните от грип, каза за „Стандарт" директорът на регионалната здравна инспекция във Враца д-р Анета Ставрова. За времето от 12 до 18 януари от вируса са повалени 174 на всеки 10 000 души население.

Цифрата говори, че не сме в предепидемична обстановка. Такава настъпва при 220 болни. Епидемия обявяваме при 260.
В инспекцията не е постъпвала информация за много отсъстващи от училищата, детските градини или от фирмите. Не съобщават за увеличение на болните и от 10-те джипи-практики, които ние следим, допълни д-р Ставрова.

Сред повалените от болестта преобладават най-малките – на възраст от 0 до 4 години. Те са 646 на 10 000 души.
Грипът започва внезапно, с вдигане на висока температура, болки в мускулите и суха кашлица. През последните дни в детското отделение на областната болница са приети 7 деца с типични симптоми за грип. Взети са им секрети, които са изпратени за изследване в референтната лаборатория, каза още д-р Ставрова. След като получим резултатите, ще можем да кажем, че децата са се разболели от грипен вирус.

Още по-малка е заболеваемостта в съседната област Монтана. На 10 000 души 102 имат признаци, че са засегнати от грипа. Болните са от всички възрасти, но преобладават децата и хората от активната трудова възраст, казаха от здравната инспекция в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай