Борисов спря обществени поръчки за над 150 млн. лв.

Борисов спря обществени поръчки за над 150 млн. лв.  | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов спря 3 обществени поръчки във Варна и Бургас за над 150 млн. лв. Това потвърдиха високопоставени източници от Министерски съвет пред Стандарт Нюз. От там стана ясно, че Борисов е разговарял с кметовете Иван Портних и Димитър Николов. Поръчките се спират заради съмнения относно фирмите- участници в търга.

Става дума за два проекта във Варна- ремонта и строителството на улична мрежа в морската столица и пречиствателната станция в Златни пясъци. В Бургас е спряна процедурата по изграждането на закрития спортен комплекс в квартал "Славейков" в града.

Община Бургас прекрати обществената поръчка за проектиране и изграждане на „Спортен комплекс с покрит басейн" в к-с „Славейков", тъй като нито един от участниците не се вмества в гласуваната в края на миналата година от Общински съвет Бургас финансова рамка за поемане на дълг в размер на 11 699 859 лв. с ДДС, съобщиха от администрацията на Димитър Николов.

Кандидатствалите фирми са дали оферти с милион и повече лева над тази финансова рамка. Поради тази причина, Община Бургас смята, че има обективно обстоятелство за прекратяване на процедурата. Това е основание да се обяви нова такава, в която ще промени параметрите заложени в заданието за проектиране на Спортен комплекс „Славейков", така че да се вмести в параметрите на гласуваното от Общински съвет решение и договореното финансиране, се отбелязва в информацията от община Варна.

Междувременно от община Варна съобщиха, че в унисон с решението на правителството за преустановяване на обществени поръчки по целесъобразност – с голяма парична стойност и обществен интерес. Община Варна преустановява двете най-големи обществени поръчки към момента: „Инженеринг – реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ – кк Златни пясъци", на стойност 24 487 642, 40 лв., и „Строителство, основен ремонт, реконструкция, текущ ремонт на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна – на стойност 120 000 000 лв. (за 48 месеца), се казва в съобщението от екипа на Портних.

Двете обществени поръчки нямат избрани изпълнители, тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на АОП, и няма жалби по отношение на критериите. Те ще бъдат организирани отново, с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай