Болницата за рехабилитация в Котел с нова апаратура

"Българската Коледа" донесе първите роботи за деца с церебрална парализа в България, съобщи президентът Плевнелиев

Болницата за рехабилитация в Котел с нова апаратура | StandartNews.com

Сливен. Специализираната болница за рехабилитация в Котел първа у нас получи уникален робот за раздвижване на деца с церебрална парализа. Уредът има подобие на скиорски обувки, с помощта на които детето върви по бягаща пътека. Това стана ясно на откриването на ново детско отделение в специализираното болнично заведение в Котел.

"Имахме мечта да доведем в България един от най-модерните уреди и "Българската Коледа" я сбъдна", обяви президентът Росен Плевнелиев, който направи кратък отчет за средствата, изразходвани от кампанията "Българската Коледа 2012-2013". Скоро ще имаме пет подобни уреда, освен в Котел, в София, Пловдив, Момин проход и Бургас. Освен това с помощта на парите от кампанията бяха закупени два апарата за рехабилитация на тазовото дъно плюс специален апарат, който е в "Пирогов" и 38 високотехнологични апарата за общо 10 рехабилитационни центъра в страната. Така ежедневната рехабилитация става реално достъпна.

"Българската коледа 2012-2013" успя да осигури подкрепа на 485 деца, което е рекорден брой. За тях "Българската коледа" е надежда, че не са сами в борбата с болестта. Като обединим усилията си всички заедно, ние успяваме. С помощта на експертния съвет към "Българската коледа" бе приета и промяна в клиничната пътека за деца с церебрална парализа, каза още държавният глава.

Експертният съвет на кампанията е поставил акцент върху рехабилитацията на деца, защото над 60 % от подпомаганите малчугани са с неврологични заболявания. Над 2,1 милиона лева са събрани по време на кампанията. Президентът Плевнелиев изказа специална благодарност на художничката Станка Желева и нейния екип от фондация "Ийст арт", които са изрисували 4 детски отделения в страната.

В Котел Росен Плевнелиев откри новото детско отделение в специализираната болница за рехабилитация. В него има 18 легла, а общо болницата разполага със 70 места. Управителят на лечебното заведение д-р Цветан Влахов благодари за дарението. "Всички хора в България са съпричастни към кампанията "Българската Коледа". За нас това беше единствената възможност да направим европейско отделение и родителите да не карат децата си по европейски болници, а да дойдат при нас. Без съдействието на "Българската Коледа" нямаше да постигнем качествено израстване, каза д-р Влахов. Той припомни, че преди повече от 100 години цар Фердинанд дава идея за основаването на санаториума, който днес е специализирана болница по рехабилитация в Котел.

На откриването присъстваха още областният управител на Сливен Корнелий Желязков, кметът на Котел Христо Киров и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай