Благоевград строи спешно приют за кучета и депо за отпадъци

Благоевград строи спешно приют за кучета и депо за отпадъци | StandartNews.com

Благоевград. 150 хиляди лева ще отпусне община Благоевград за построяване на приют за бездомни животни край областния център. В него ще бъдат прибирани безстопанствени кучета от Петрич, Симитли, Кресна, Струмяни и Кочериново. По проекта се предвижда да бъдат изградени около 120 клетки и медицински център за манипулации на бездомните животни. Общата стойност на обекта е 280 000 лева. В момента върви процедура за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. За построяването на приюта пари ще дадат и другите общини, които ще го ползват, но сумите са далеч по-малки от тази, коьято осигурява община Благоевград, подчерта кметът Атанас Камбитов, който направи равносметка на свършеното за 2 години управление. По европейски проекти са осигурени инвестиции за 32 262 000 лева.

Друг много важен проект е изграждането на депото за твърди отпадъци в село Бучино. Той ще се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Плановете са през 2014 г. да започне изграждането на съоръжението, което ще се ползва от общините Благоевград, Симитли, Рила, Бобошево и Кочериново. Проектът включва разширяване на съществуващото депо, изграждане на съоръжения за предварително третиране на отпадъци - сепарираща система, площадка за компостиране и обходен път, по който да се движат само сметоизвозващи машини. Прогнозната стойност е 28.5 млн. лв.

„Спазваме сроковете. Сега отстраняваме забележките на МОСВ към изготвената оценка за въздействие върху околната среда. Добрата новина за гражданите е, че няма да вдигаме такса смет, въпреки че плащаме санкции. Общината е финансово стабилна, няма задължения, почти сигурно ще влезем в 2014 г. с 5-6 милиона лева остатък. Очаквам бюджетът за следващата година да е 50 милиона лева", уточни Камбитов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай