Благоевград с почит към Вапцаров

Благоевград с почит към Вапцаров | StandartNews.com

На 23 юли се навършват 73 години от смъртта на българския поет Никола Вапцаров. Благоевградската общественост ще положи цветя и ще преклони глава пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров". Ритуалът ще се проведе в четвъртък от 10.00 часа на площад „Георги Измирлиев".

Авторът на стихосбирката „Моторни песни" ще бъде почетен от представители на местната и централната власт, от служители на различни институции, от активисти на партии, от граждани и ученици.

73-годишнината от неговата смърт е повод благоевградската общественост да сведе глава пред живота и делото на един будител, успял да намери обединението на революционния дух и романтиката в своите произведения. Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 г. в Банско. Израства в революционни и повратни времена за България. През 1939 г. подготвя стихосбирката „Моторни песни", която излиза от печат през 1940 г.

През 1942 г. е осъден на смърт и разстрелян за антифашистка дейност. Посмъртно му е издадена членска карта на Съюза на писателите. През 1952 г., също посмъртно, е удостоен с „Международна награда за мир", която е връчена на неговата майка Елена Вапцарова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай