Безводието в Неделино заплашва да провали международен фестивал

Безводието в Неделино заплашва да провали международен фестивал | StandartNews.com

Смолян. Близо 100 фолклорни групи от няколко страни от региона може да се окажат в условията на стриктен воден режим по време на Първия балкански фолклорен фестивал в Неделино. Той ще се проведе между 6 и 8 септември, а от седмица там е обявено и бедствено положение.

Кметът на Неделино Стоян Беширов е обсъждал възможността за прехвърляне на вода от съседната община Златоград, съобщи агенция „Фокус". Има възможност това да стане по съществуващия тръбопровод, смята Беширов.

Преди дни се наложи водата в града да се доставя от водоноски, а преди това в общината беше обявено бедствено положение.  В родопския град, който е с население от 4800 жители, вода се пуска по два часа на денонощие. Река Неделинска е почти напълно пресъхнала, и тъй като няма изградена пречиствателна станция и отвеждащ колектор, всички фекалии от канализацията на града изтичат в пресъхналото корито.

За Първия балкански фолклорен фестивал в Неделино, който ще се проведе в края на следващата седмица, се очакват около 30 000 души, от редица страни от региона, като Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Молдова. Кметът Стоян Беширов призова всички жители на Неделино да се вслушат в думите му и да направят така, че да ползват минимални количества вода по домовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай