Без мръсни тоалетни и скъсани знамена по границите в Пиринско

Без мръсни тоалетни и скъсани знамена по границите в Пиринско  | StandartNews.com

Благоевград. Мръсните тоалетни по граничните пунктове в Пиринско ще останат само лош спомен. Областната управа в Благоевград обяви процедура за избор на фирми, които да събират сметта и да поддържат обществените WC – та на раницата ни с Гърция и Македония. Това са граничните пунктове Кулата, Илинден, Златарево и Станке Лисичково. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 66 000 лв. и е с продължителност една година. Основният критерий при определяне на изпълнителя ще бъдат икономически най-изгодната оферта. Фирмите ще трябва да се грижат за чистотата в граничните райони и за поддържането на зелените площи.

"Тоалетните с изкъртени врати и без осветление трябва да останат в миналото. Това е лицето на държавата и няма да допуснем пунктовете да бъдат мръсни и неугледни", увери заместник - областният управител Димитър Капитанов. Той призна, че е имал редица забележки към тези, които досега са изпълнявали тази дейност. И се закани, че тази година два пъти месечно ще прави изненадващи инспекции на пунктовете и ще налага санкции, ако не се спазват стриктно задълженията. По думите му най-проблемен с чистотата е ГКПП - Кулата, където непосредствено след бариерата има разположени десетина временни търговски обекти, които замърсяват района с битови отпадъци.

"Това е задължение на община Петрич, водихме разговори с кмета на южния град Вельо Илиев и имаме уверение, че ситуацията ще се промени и ще се прави регулярно почистване на сметта", допълни Капитанов. Контролът за състоянието на граничните пунктове е поверен на четирима коменданти, които трябва да следят и състоянието на пилоните и знамената на България и на ЕС.

"При най-малката бримка на флаговете, те ще бъдат подменяни, за това съм се разпоредил", каза заместник - областният управител. Има проблем с осветлението на граничния пункт Кулата - Промахон. Там има монтирани мощни осветителни тела, чиято поддръжка е трудна и скъпа. В момента се прави план - сметка, която ще покаже колко пари са необходими за ремонт. Анализът ще бъде изпратен на Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай