Банско в ритъма на джаза

Банско в ритъма на джаза | StandartNews.com

Джаз фестът в Банско – най-значимото лятно културно събитие в курортния град, бе официално открит в събота вечерта. Създателят на музикалната проява д-р Емил Илиев и кметът Георги Икономов приветстваха от сцената хилядите зрители, дошли да се насладят на изпълненията на наши и чужди джаз звезди. „Отново сме заедно, за да дадем старт на 18-то изданеие на „Банско джаз фест 2015". Приветствам всички вас и ви пожелавам приятни минути с програмата, подготвена ни от д-р Илиев", каза Икономов.

Изненадата на вечерта беше изпълнението на най-малката джаз изпълнителка с корен от Банско – деветгодишната Александра. Тя се занимава с джаз пеене от три години и показа своя талант на престижната сцена на фестивала. Началото бе ударно. Публиката чу вълшебния глас на Васил Петров и музикалните умения на Биг Бенд – Благоевград. След тях на сцената се качиха Шели Бърг трио (България, САЩ) и Леонид Пташка. Оригиналният състав на Мънго Джери блус бенд закри вечерта, като очаквано китаристът, вокалист и лидер на групата Рей Дорсет създаде невероятно настроение сред хората, изпълнили площада в центъра на Банско.

По традиция събитието е от 8 до 13 август, но тази година меломаните бяха зарадвани с концерт още в петък вечер с участието на Кристина Кирова Квинтет, Нюсталгия, Асид Фолк Файв и Маги Алексиева–Мей и Лолас квартет. Организаторите отбелязаха и 100-годишнината от рождението на едно от най-големите имена в световната музика – Франк Синатра.

Зрителите ще се радват не само на сценичните изяви, а и на интересни съпътстващи прояви. След края на концертите музиката продължава с джем сешъни в много от хотелите на курортния град. Тома Спространов ще изнася видеолекции в хотел "Лъки". А Стефан Марков от "Булфото", който от години снима събитието, ще подреди във фоайето на читалището изложбата си "Jazz в Банско". С 40 фотоса той ще представи някои от най-ярките моменти от историята на джаз феста и неговите изпълнители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай