Банско стана магнит за младите

Фестивали и спортни състезания привличат хиляди туристи

Банско стана магнит за младите | StandartNews.com

  • Градът е предпочитано място за дигиталните номади
  • Фестивали и спортни състезания привличат хиляди туристи

 

Целта  на ръководения от мен екип и на Общинския съвет е да създадем условия градът да се утвърди като целогодишна туристическа дестинация. Банско има огромен потенциал, който се разработва активно и успешно от заетите в туристическия бранш. Искам да подчертая, че

  • туристическият бизнес е структуроопределящ

за общината и с него, пряко или косвено, са свързани всички други сфери на икономиката.

Нашата задача, като общинско ръководство, е да подпомогнем техните усилия, като създадем и организираме събития, които привличат различна и активна аудитория. Затова в календара ни има два оперни фестивала, рок фестивал, фолклорен фестивал, кулинарен фестивал,  три  кино фестивала, фестивал на училищните духови оркестри, фестивал на занаятите, автомобилен ретро парад, концерти на местните самодейни състави.

В областта на спорта сме съорганизатори на различни състезания от най-висок ранг като мотоциклетното "Три планини хард ендуро Банско", Пирин Ултрамаратон, футболен турнир за детски школи, колоездачни състезания, състезания по парапланеризъм и редица други.

През последните години, с няколко много добре работещи ко-уъркинг центрове, Банско стана предпочитано място за дигиталните номади, които се задържат доста дълго в нашия град именно заради добрите условия за работа, активен отдих или спокоен релакс. Така че, и в дигиталното номадство създаваме фестивални традиции вече пореднагодина.

Но това не е всичко! От 1 юли до края на септември, Туристическият информационен център и Музеен комплекс-Банско организират ежегодно Културни вечери "Традиции и изкуство", в които се демонстрират занаяти като грънчарство, пресукване, везба, тъкане, плетене, сноване, организират се инфотурове и интерактивни игри.

  • Неподражаемите бански баби разказват

на звучен бански говор приказки и смешки, а на площада пред паметника на св. Паисий  Хилендарски се изпълняват автентични бански песни. Всяка седмица се подрежда нова изложба и така през това дълго лято успяхме дадем възможност на 14 автори да покажат творбите си.

Безспорно, най-голямото и централно културно събитие за нас е Банско Джаз фестивал. Благодарни сме на неговия създател д-р Емил Илиев, че с този фестивал постави Банско на световната музикална карта. В негова памет се стремим да го направим още по интересен и популярен. Горд съм да заявя, че в сътрудничество с Асоциация фестивалите в България, успяваме да го развиваме, разширяваме, надграждаме и обогатяваме. Тази година за 25-ти път посрещнахме изпълнители и публика от всички континенти, а наситената програма продължи осем дни. Освен основната, имахме и младежка сцена, джаз точки на различни места в града и много джемсешъни. За първи път

  • бе организирана и Джаз академия

в която звездите на фестивала се срещаха с младите таланти и споделяха с тях опита си. Получаваме много високи оценки за нивото на Банско джаз фестивал, което ни ласкае и ни прави уверени да вървим по избрания път.

Такава пъстра, интересна и богата беше  нашата културна и спортна програма през Лято`22, което, макар и дълго цели пет месеца, се оказа недостатъчно да поберем всички събития, които ни се искаше  да включим в календара. Отсега умуваме как, освен традиционните , да намерим начин да включим и други фестивали. Макар, че и октомври е изпълнен с голямо съдържание за нас, тъй като през този месец са честванията, посветени на Деня на Банско и годишнините от освобождението на града. И май ще се окаже истина шегата ни, че в Банско има два туристически сезона - зимен, който е от декември до април, и летен - от май до новия сняг.

Разбира се, даваме си сметка, че за да са успешни всички сезони, за да е привлекателно Банско за туристи, спортисти и почитатели на изкуствата, трябва да е

  • чисто, красиво и подредено, спокойно и сигурно

Именно в тази посока са насочени усилията ни, за да подобрим инфраструктурата и цялостната визия на града.

Искам да поканя всички да дойдат в Банско и Пирин. Имаме какво да предложим на туристите в спа и релакс зоните в хотелите, в уютните механи и съвременни клубове. Планината през този сезон е неописуемо красива и притихнала в очакване на зимата. А за зимата какво да говорим - сняг, слънце, здраве и забавления! Стопи ли се снега в града напролет, ще ви предложим новия културен и спортен календар, в който ще има още повече от всичко!

Използвам възможността да поздравя своите съграждани и всички приятели на Банско по случай 110-та годишнина от освобождението на града. Тъкмо днес, от амвона на църквата "Света Троица", поетът Пейо Яворов произнася пламенни думи, които звучат толкова актуално и днес: "Братя, от днес вече сте свободни българи! От днес вие се сдобивате с най-скъпото нещо в живота на човека - Свободата. Пазете я много, братя, защото тя е свята! Не позволявайте в сърцето ви да се всели коравосърдечието и безразличието. Помнете онези, които толкова силно я желаеха и умряха за нея!"

 

 

5 месеца уникален летен сезон

  • Над 114 хиляди туристи от цял свят избраха райското кътче за своята ваканция

От векове времето в Банско има свой ритъм и свои измерения, които следват свои правила и порядки. Това никак не се е променило дори и след 1865 година, когато на построената от бански майстори 35-метрова кула-камбанария до църквата "Света Троица" е монтиран часовник, направен пак от банскалии. Ведно с астрономическото, часовникът на майстор Тодор Хаджирадонов отмерва и едно друго време - на пътя, по който върви и се развива един от най-красивите и най-български градове.Времето е относително понятие - това банскалии знаят и без да са чели научни теории. И затова, без всякакви комплекси и притеснения го разтягат и изпълват със съдържание според своите потребности и цели. И друго знаят банскалии - че когато живееш в природна красота и благодат, трябва да направиш така, че да ги умножиш, според своите сили, и да ги споделиш.С такава идея, всяко лято Община Банско подготвя многобройни и разнообразни прояви, с които привлича и задържа интереса на гости от всички континенти. Лято`2022 се открои особено силно с културен и спортен календар, с какъвто може да се гордее всеки голям български и европейски град, и който продължи от началото на май до края на септември. Както отбелязва с усмивка кметът Иван Кадев - "В Банско има за всички по много".  И гостите това лято също бяха много, споделят от общинската администрация. Над 114 хиляди туристи от целия свят са избрали Банско за своя ваканционна дестинация през 2022 г., което е повече за същите периоди през предишните три години. Значително по-голям брой са и реализираните нощувки, което означава, че туристи остават за по-дълго в Банско. Най-много са българските туристи, следвани от гостите от Израел, от съседните  страни и Западна Европа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай